Dit zijn de 5 stropdas-klassiekers

Stropdassen komen in alle soorten en maten, van zijden tot gebreide, maar waar komen ze eigenlijk vandaan? En wanneer draag je ze?

Stropdassen komen in soorten en maten, afhankelijk van het modebeeld, de heersende trend en de etiquette. Dat betekent echter niet dat er geen klassiekers zijn die de tand des tijds doorstaan. Dit zijn de vijf dassen die elke man in zijn garderobe zou moeten hebben hangen. Als ik jou was, zou ik deze lijst even afvinken.

1. DE POWER DAS

Vaak geassocieerd met big-shot bankiers uit de jaren 80 en 90. Ze zijn breed, met gedurfde patronen en kleuren. Deze das voelt zich thuis bij een overhemd (lichtblauw) met contrasterende boord (wit), en in het gezelschap van bretels. Dasclip is optioneel.

Michael Douglas (Gordon Gekko) in Wall Street, 1987.

2. GESTREEPTE DAS

De gestreepte stropdas is wat ze in Engeland een army tie of regimental tie noemen omdat de gekleurde strepen in de das refereren aan het regiment waartoe de soldaat behoorde. Een andere term die wordt gebruikt is club tie of

Roger Moore als James Bond in de film Live And Let Die (1973).

Clubdas, wat in feite op hetzelfde neerkomt: je lidmaatschap van een club benadrukken. Zo’n schuin streepje houdt niettemin altijd iets belezens (een bril helpt ook) – doe daar je voordeel mee.

3. DE GEBREIDE STROPDAS

Deze dunne das met rechte onderkant voelt zich thuis bij zowel een pak als bij een casual outfit zoals een chino met buttondown-overhemd. Het heeft iets sympathieks, deze das. Misschien komt dat door de textuur van de stof, die minder glad is dan een zijden das. Je krijgt er steevast een retro-uitstraling van. Fraai.

Lapo Elkann rookt een saffie in New York, 2008.

VOLGENS FREUD STAAT DE DAS MET EEN PAISLEY-MOTIEF SYMBOOL AAN VIRILITEIT


4. DE STROPDAS MET EEN PATROONTJE

Het patroon van een das is al heel lang een manier om je persoonlijke stijl te laten zien. In de jaren 70 waren grote, wilde patronen populair, met name de paisleyprint. Volgens Freud staat de das met een paisley-motief symbool aan viriliteit (de grote ‘komma’s’ in het patroon deden Freud denken aan spermacellen)

Mickey Rourke en hond Loki op het filmfestival van Venetië, 2008.

5. DE ZIJDEN DAS

Feitelijk de mooiste das van dit stel, want glamoureus, zacht én sexy. Zorg wel voor een mooi ‘deukje’ onder de strop. Dat oogt niet alleen fraai, want minder eendimensionaal, maar dat deukje zet als het ware ook je strop ‘op slot’.

https://www.youtube.com/watch?v=-L5Zx34mjUU