15 studentikoze dingen die je écht moet afleren voor je dertigste

Het wordt tijd om je volwassen te gedragen.

Niemand heeft bezit over een eeuwige jeugd, dus we kunnen het ouder-worden maar beter accepteren voor wat het is. Om stijlvol je 30’s in te gaan, is het echter wel noodzaak deze studentikoze karaktereigenschappen achterwege te laten.

1. Om 9 uur ’s ochtends ergens moeten opdagen te vroeg vinden

De meeste banen beginnen nou eenmaal om negen uur, dus als je geld wilt verdienen, is het handig aan de tijd te wennen.

2. Je geldzaken niet op orde hebben

Ook wel bekend als: van loonstrook tot loonstrook leven. Werkt in het volwassen leven toch minder lekker dan als student.

3. Kotsen tijdens het uitgaan oké vinden

Dat is het niet. Daarnaast kan je dertigjarige lever al die coma-zuipavondjes niet meer aan, dus voor het bestwil van alles en iedereen: houd het drankgebruik bij het uitgaan in toom.

4. Sociaal-politiek onwetend zijn

Kuipers wie? Nee. Mag je niet meer niet-weten. Weet minstens wie er in het kabinet of aan de formatietafel zitten. En lees dagelijks de krant (surprise: dat kan ook online).

5. Nog steeds niet kunnen koken

Dat je een man bent, is geen reden om water te laten aanbranden. Desnoods: kies één recept en maak het tot je specialisatie. En nee, een omelet hoort daar niet bij.

6. Wodka als je go-to sterke drank prefereren

Leer de smaken van whisky of een goede jenever kennen. Word je een stuk meer sophisticated van en dat hoort onderhand bij je leeftijd.

7. Jenever op de verkeerder manier drinken

Geen duikbootjes meer heren! Kopstootje daarentegen, graag!

8. Posters met een punaise aan je muur hebben hangen

Posters horen minstens in een lijst te hangen. Maar kies anders gewoon voor een legit schilderij. Dat is pas echt smaakvol.

9. Je beddengoed één keer in de twee maanden wassen

Not cool.

10. Pasta pesto met pesto uit een potje maken

Niets smaakt beter uit een potje. Dus ook pesto maak je zelf. Aan de moeite ligt het niet: binnen vijf minuten heb je een goede portie verse pesto. Lekkerder is het daarentegen wél. En als je Parmezaanse kaas gebruikt, rasp het dan zelf. Gebruik geen Parmezaanse kaas uit een zakje, come on.

11. Je vrienden bij hun achternaam noemen

Ben je een corpsbal geweest? Dan herken je dit wel. Aangezien je (hopelijk) geen lid meer bent: noem je vrienden gewoon weer bij hun voornaam.

12. Alleen wijn in de bonus halen

Het wijnaanbod gaat verder dan huismerken en bonusaanbiedingen. Loop een keer een Grape District of andere slijter binnen en leer je smaken kennen.

13. Nuchter een kapsalon eten

Omdat je die avond heel veel honger hebt en geen zin hebt om te koken, is GEEN reden voor het eten van kapsalon. Hooguit in combinatie met drank, en zelfs dan eigenlijk niet.

14. Je vaat een week op het aanrecht laten staan

Als je na je dertigste nog steeds geen vaatwasser hebt (bij dezen: schaf die aan!), moet je de afwas gewoon elke avond doen. Niet opstapelen en lullen, maar poetsen.

15. Tijgerpunten bijhouden

Na je dertigste hoef je daar niet meer over op te scheppen. En je voor je pandapunt niet te schamen. Heus.