Kesslee Kasius verkoopt ‘alleen maar spullen die ik in mijn eigen huis zou zetten’

Eerst via Instagram, nu vanuit een gigantisch warenhuis in Rotterdam. Kesslee Kasius verzamelt de mooiste vintage meubels voor zijn nieuwe winkel.

Een jonge gast met oog voor interieur, voor detail en met een dosis lef: dat is de 26-jarige Kesslee Kasius. Ja, Kesslee Kasius is zijn echte naam, niet te verwarren met bokskampioen Cassius Clay, later bekend als Muhammad Ali. Kesslee’s moeder had bij zijn geboorte al door dat haar kind zo’n naam nodig had. “Vroeger had ik creatieve ambities, zoals modeontwerper worden. Toen ik aan mijn moeder vroeg hoe mijn kledingmerk zou moeten heten, zei ze: ‘Ik heb je niet voor niets Kesslee Kasius genoemd.”’

Hoewel hij geen modeontwerper is geworden, heeft Kasius zich ontwikkeld tot een creatieveling met stijlgevoel, met een voorliefde voor Mid-century modern interieur. In de afgelopen jaren heeft hij een goedlopende Instagram-business opgezet, via die route verkoopt hij vintage meubels en kunst. Kasius maakt deel uit van een jongere generatie die verzot is op tijdloze meubels uit de jaren zestig en zeventig. Toen Kesslee vijf jaar geleden vanuit Nootdorp verhuisde naar een oude woning boven een gay club in Rotterdam, had hij eindelijk een ruimte die hij zelf kon indelen. “Als kind mocht ik van mijn moeder mijn slaapkamer niet eens inrichten. Maar ik vond het leuk om met interieur en meubels bezig te zijn, dus tekende ik mijn kamer opnieuw. Ik kwam er toen ook achter dat alle meubels die ik mooi vond oud en duur waren — van Italiaanse Space Age lampen tot teak Deens design.”

Kesslee Kasius in zijn studio, omringd met vintage meubelwaar.

Met een beperkt budget voor de inrichting van zijn woning belandde hij op Marktplaats, waar hij voor een prikkie de mooiste designspullen op de kop wist te tikken. “Vintage en tweedehands is een stuk betaalbaarder. Dat wist ik van vroeger, toen ik met mijn oma wekelijks langs alle kringloopwinkels van Den Haag fietste.” Hij wist zijn bescheiden woning in het centrum van Rotterdam tot een stijlvol appartement te transformeren. Tegelijkertijd bereikte zijn carrière als kok een kantelpunt. “Ik moest kiezen: blijf ik voor altijd in de horeca, ga ik studeren, of ga ik iets anders proberen? Om geld te verdienen, begon ik tweedehands meubelstukken voor een schappelijk prijsje te verkopen via Instagram. Dat liep zo goed dat de keuze als het ware voor mij werd gemaakt.”

Twee jaar geleden opende hij Studio 2XK, een kleine winkel nabij zijn huis van waaruit hij zijn online business coördineert. Kesslee Kasius groeide ondertussen uit tot een soort interieur-influencer: “Ik verkoop alleen maar spullen die ik in mijn eigen huis zou zetten. Als mijn smaak je bevalt, dan vind je bijna alles wat ik verkoop mooi. Ik heb eens een hele inrichting — van bank tot dressoir en van kleed tot schilderij — verkocht aan een klant. Die had net een nieuw huis en moest alles nog hebben. Echt geniaal.” Hij heeft oog voor mooie spullen, maar weet ook precies hoe een interieur het beste tot zijn recht komt. “Mensen lopen mijn winkel binnen met foto’s van hun woonkamer en ik zie in één oogopslag wat er moet gebeuren om het stijlvoller te maken. Dan staat de bank net verkeerd of moet een tafeltje bij een andere muur.”

Als echte Rotterdammer durft hij risico’s te nemen. Onlangs opende hij een studio van vijfhonderd vierkante meter aan de Zaagmolendrift in Rotterdam-Noord, een aanzienlijke upgrade van zijn oude studio van nog geen dertig vierkante meter. “Ik wilde al langere tijd een grotere ruimte, die droom is er nu alleen sneller dan gedacht. Ik vind het wel spannend, want er zijn in Nederland weinig succesvolle vintage interieurwinkels met zo’n grote showroom. Maar ik kon in de oude studio mijn ding niet meer doen, het werd te klein. Ik liet mooie meubels aan me voorbijgaan omdat ik er geen ruimte meer voor had. In het nieuwe pand kan ik verschillende woonkamers creëren, als een showroom. Met prachtige vintage banken, teakhouten salontafels, gedetailleerde dressoirs en mooie kunstobjecten.”

“Ik wilde al langere tijd een grotere ruimte, die droom is er nu alleen sneller dan gedacht. Ik vind het wel spannend.”

Vintage meubilair zit in de lift bij jongeren. “Veel vintage meubelhandelaars hebben een publiek van veertigplussers, die hebben een groter budget. Maar ik merk dat de jonge generatie, mensen zoals ik, steeds vaker tweedehands designmeubels opzoekt. Dat is beter voor het milieu, en het is een goede investering omdat designmeubels vaak decennialang meegaan. Zo krijgen Midcentury modern-interieurs vanwege hun tijdloze stijl steeds meer waardering onder jongeren.” De nieuwe winkel is een multifunctionele ruimte waar ook fotoshoots of borrels kunnen plaatsvinden. “Er spoken duizend ideeën door m’n hoofd voor deze ruimte. Mijn oma is een bingo-fanaat, dus ik dacht: waarom doe ik niet op een zondag een designbingo? Met muziek, hapjes en drankjes erbij. Dat lijkt me heerlijk.” Op de eerste verdieping wil hij zijn schilderwerk voortzetten, want voordat hij zijn interieurwinkel startte, verkocht hij online zelfgemaakte schilderijen. Verder is hij een meubelcollectie aan het uittekenen en wil hij voor de nieuwe winkel een eigen stoel produceren. “Ik wil tijdloze meubels maken die over vijftig jaar nog steeds worden gekocht. Voor een generatie die dan met trots kan zeggen: ‘Ik heb een echte Kesslee Kasius’.”

Hij ziet zichzelf ook niet voor altijd in Rotterdam. “Ik zou graag een gelijkvloerse architectenwoning willen, met een conversation pit zoals ze dat in de jaren zeventig hadden. Als ik dat ooit ergens kan vinden, al is het buiten de stad, dan ga ik maar in Kutjeveen zitten.” Als het aan hem ligt, worden al zijn dromen werkelijkheid. “Gisteren dacht ik: waar ben ik aan begonnen? Maar dan zet ik die gedachte opzij. Tot nu toe is het altijd goed gekomen. Mijn goede voornemens voor dit jaar waren: grote risico’s nemen, want dat leidt tot succes. Daar houd ik me aan.”