Brits onderzoek: suikerlimiet al bereikt met 2 glazen wijn

Dat een overmatige hoeveelheid suiker niet helpend is, mag geen nieuws meer zijn. Dat twee glazen al te veel suiker bevatten, is nieuw.

Waar de Nederlandse wet bepaalt dat de etiketten op alcohol de voedingswaarde inzichtelijk moet maken, is dat bij onze overzeese buren in Engeland minder goed geregeld. Het alcoholpercentage en mogelijke allergische reacties worden wel aangegeven, maar verder is het aan de producenten om de voedingswaarden wel of niet te noemen.

Opvallend veel producenten van alcohol laten dat na. Zo onderzocht de Alcohol Health Alliance dertig wijnflessen, op geen enkele fles werd een ingrediëntenlijst teruggevonden. Nog opvallender is dat een aantal flessen meer dan 59 gram suiker bevatten. In Engeland geldt het advies om niet meer dan 30 gram vrije suikers per dag te nuttigen. In Nederland geldt geen advies omtrent vrije suikers, maar de WHO stuurt op vergelijkbare hoeveelheden.

Wijn in suiker

Volgens de Engelse norm kun je met twee medium glazen wijn dus al het suikerplafond aantikken. Voelt 30 gram nog een beetje abstract? Weeg ter experiment eens 30 gram suiker af in een keukenweegschaal. Het resultaat zal je waarschijnlijk afschrikken.

Opvallend vaak werd de hogere suikerhoeveelheden in minder sterke wijnen gevonden. Minder grote kater dus, wel een hogere suikerpiek. Kies je wijnen dus slim uit en zorg dat de hoeveelheid – zeker als je wil afvallen – aansluit bij je dagelijkse caloriebudget.