Je kent haar van The Bangles

Maar jaren 80-ster Susanna Hoffs publiceert nu haar debuutroman.

Entertainment
Minne Koole is een beetje koekoek
Door Lisanne Meeder
Entertainment
Hij is er: de trailer van ‘Joker: Folie à De...
Door Redactie

Susanna Hoffs is mede-oprichter van The Bangles, de vierkoppige popband die in 1986 hits scoorden met Manic Monday (geschreven door Prince) en Walk like an Egyptian (nummer 1), gevolgd door Hazy shade of winter in 1988 en Eternal Flane (ook nummer 1) een jaar later.

Nadat The Bangles in 1989 ophielden te bestaan, begon Hoffs een solo-carrière. Ze speelde ook in een aantal films en trouwde met Jay Roach, filmregisseur van beroep, onder meer verantwoordelijk voor de Austin Powers-trilogie met Mike Myers. Het paar heeft twee volwassen zoons.

Susanna Hoffs, 64 jaar inmiddels maar ogenschijnlijk eeuwig jeugdig, publiceert deze week haar debuutroman getiteld This Bird Has Flown, over zangeres Jane Start, een one-hit wonder, die moet schnabbelen om brood op de plank te krijgen. Hoffs schrijft al sinds eind vorige eeuw, maar dit wordt haar eerste gepubliceerde roman.

Het verhaal is geïnspireerd op Hoffs eigen leven. Tegen The New York Post zegt ze: “Het lijkt erop alsof je als rockmuzikant alleen kunt bestaan tussen je twintigste en dertigste. There’s a sweet spot that seems to go away once you get deeper into your thirties.”

Ter gelegenheid van de publicatie van haar boek, vertelde Hoffs tegen The New York Times over haar literaire inspiratie. Uit dat interview een klein boeketje aan antwoorden:

Laatste geweldige boek dat je gelezen hebt?

“I heb zojuist The Great Gatsby opnieuw gelezen, wat ik om de zoveel jaar doe. Er zit iets voluptueus en bedwelmends in het proza van [F. Scott] Fitzgerald dat me altijd verleid. Het geeft me een tipsy gevoel, wat fijn is, want ik ben jaren geleden gestopt met drinken en ik mis dat gevoel. Nabokov en Updike schrijven ook op die manier.”

Favoriete boek dat niemand gelezen heeft?

“Yoko Ono’s Grapefruit, een verzameling gedichten. Ik vond dit boek in een boekwinkel op Telegraph Avenue in Berkeley aan het einde van de jaren zeventig, toen ik nog op school zat. Dit smalle vierkante boekje was instrumenteel, het inspireerde me om artiest te worden. Die boekhandels in Berkeley hielpen sowieso daarbij.”

Wie schrijft er goed over de muziekindustrie?

“Altijd als mensen me vragen hoe het was om in een band te zitten, antwoord ik: kijk de film Spinal Tap.”

Wie zijn je favoriete muzikant-schrijvers?

“Patti Smith. I vond Just Kids geweldig. En in M Train ontdekte ik dat we niet alleen een liefde delen voor detective- en misdaadprogramma’s, maar ook voor zwarte koffie.”

Welke auteur moet jouw levensverhaal schrijven?

“John Waters. Hij zou wonderen kunnen doen met mijn dating-perikelen in de jaren tachtig.” [In die jaren had Hoffs korte relaties met een aantal beroemdheden, onder wie Michael J. Fox en Emilio Estevez. Prince was naar verluidt stapelverliefd op haar.]

Je organiseert een literair diner. Welke drie schrijvers, dood of levend, nodig je uit?

“Charlotte Brontë, James Baldwin, Truman Capote.”

Susanna Hoffs, This bird has flown – €11,29
Entertainment
Minne Koole is een beetje koekoek
Door Lisanne Meeder
Entertainment
Hij is er: de trailer van ‘Joker: Folie à De...
Door Redactie