Swatch x Blancpain – overtreft ‘ie de MoonSwatch gekte?

Bekomen van de MoonSwatch-manie? Maak je dan klaar voor de Swatch x Blancpain op 9 september.

Anderhalf jaar geleden brachten Swatch en Omega een schok teweeg in de horlogewereld met hun MoonSwatch-samenwerking. Met ellenlange rijen bij Swatch-boutiques tot gevolg en nog steeds zijn de modellen schaars.

Nu is er een vervolg. Met een minstens zo’n geschiedenisrijk merk (en ook deel van de Swatch Group trouwens): Blancpain.

Vanaf 9 september is de vijfdelige Swatch x Blancpain-collectie te koop bij de Swatch flagship store aan de Amsterdamse P.C. Hooftstraat. Waar de MoonSwatch ook in de Rotterdamse Swatch boutique te koop was, moet je nu toch echt naar de hoofdstad. Al verwachten we ongetwijfeld nog steeds zeer lange rijen zaterdagochtend.

Horlogegeschiedenis

Maar goed, het horloge: na de inmiddels beroemde MoonSwatch is hier de Scuba Fifty Fathoms. De collectie bestaat uit vijf modellen met een diameter van 42,3 mm en een dikte van 14,4 mm. De Artic Ocean, Pacific Ocean, Atlantic Ocean, Indian Ocean en Antartic Ocean is geïnspireerd op de Fifty Fathoms van Blancpain.

Het grote publiek zal dit wellicht weinig zeggen, maar in de horlogewereld is het een historisch model en wordt het door velen beschouwd als het eerste echte moderne duikhorloge. Het werd gelanceerd door Blancpain in 1953, exact 70 jaar geleden. Net zoals de MoonSwatch heb je hier dus indirect een eerbetoon aan echte horlogeschiedenis om je pols.

Fans zullen een paar details vooral waarderen, zoals de woorden “NO RADIATIONS” op het rode model, die in de jaren 60 op de Blancpain stond om de afwezigheid van radium aan te duiden. In het grijze modellen vinden we een tweekleurige sensor die de mogelijke aanwezigheid van water detecteert, die Blancpain al in 1954 aan bepaalde modellen toevoegde.

Bioceramic

Net zoals de MoonSwatch is de Scuba Fifty Fathoms gemaakt van bioceramic, een combinatie van keramiek en biomaterialen. De stoffen band is gemaakt van gerecyclede visnetten uit de oceaan. De Scuba in de naam verwijst overigens naar het eerste Swatch-duikhorloge dat in 1990 werd gelanceerd, de Scuba 2000.

De Scuba Fifty Fathoms-horloges zijn uiteraard ook waterstendig. Tot 91 meter. Waarom 91? Het antwoord van Swatch: “De naam Fifty Fathoms verwijst naar de nautische lengte van het vadem, een historische maritieme maatstaf voor diepte in de Engelssprekende wereld, 50 vadem (fifty fathoms) komt overeen met 91 meter.”

In tegenstelling tot de MoonSwatch bevat de Swatch x Blancpain een mechanisch uurwerk. Op de achterkant is een kleurrijk dier gegraveerd dat voorkomt in de vijf oceanen. Het uurwerk is Swatch’ eigen Sistem51. Het eerste en enige mechanische uurwerk waarvan de productie volledig is geautomatiseerd. Het uurwerk is antimagnetisch dankzij de Nivachron-spiraal en bestaat uit slechts 51 onderdelen, waaronder een centrale schroef en een gangreserve van 90 uur. In 2013 zorgde de Sistem51 voor een revolutie in de wereld van automatische horloges. Bijkomend voordeel: het uurwerk heeft geen onderhoud nodig.

De Bioceramic Scuba Fifty Fathoms-collectie is er in vijf kleuren: rood, groen, blauw, zwart en grijs. Voor een prijs van €390. Dat is hoger dan de MoonSwatch (€260), wat komt door het gebruik van het Sistem51-uurwerk. De horloges zijn – in theorie – vanaf zaterdagochtend 9 september alleen te koop bij de Swatch flagship store in Amsterdam. En belangrijk om te weten: de collectie is niet gelimiteerd. Alleen geduld heb je dus nodig om er één te bemachtigen.