Voor TAG Heuer is eens avant-garde, áltijd avant-garde

TAG Heuer’s nieuwste Monaco is een geskeletteerde ter ere van de afgelopen Monaco Grand Prix. Het avant-garde horloge doet z’n afkomst eer aan.

Er zijn maar weinig horlogemerken die zo synoniem staan voor autoracen en de autocultuur dan TAG Heuer. Hoewel het Zwitserse merk dateert uit 1860, waren het de jaren 1960 die de auto-erfenis verstevigden. Dat was toen Jack Heuer het merk, toen nog Heuer, opnieuw wilde definiëren.

Dat begon met de Carrera chronograaf in 1963 en in 1969 met de vierkante Monaco. Nu, vooruitlopend op de Grand Prix van Monaco 2024, introduceert TAG Heuer een nieuwe donkerblauwe wijzerplaatversie van zijn Monaco Skeleton Chronograph in zwart DLC-titanium. Uiteraard zag je ‘m het afgelopen weekend om de pols van Max Verstappen, waar TAG Heuer sponsor is van het Red Bull F1-team.

De Monaco debuteerde in 1969 en had een unieke vierkante vorm, was waterdicht (destijds een primeur in zijn soort). De populariteit kwam pas toen het om de pols werd gespot van Steve McQueen, toen hij het horloge droeg – en zelf had uitgekozen – voor de film Le Mans uit 1971.

Het is TAG Heuer gelukt om een vintage ontwerp niet onnodig te moderniseren. Het horloge liep eigenlijk überhaupt nooit dat gevaar, omdat het horloge al was ontworpen als platform voor avant-gardistische ideeën. Vierkant, felgekleurd en volgens de normen van 1969 was hij enorm: de Heuer Monaco is altijd een leeg canvas geweest, en gebleven.

Tijdens de afgelopen Watches and Wonders ging ze zelfs extreem met een model van bijna twee ton. Wel werd duidelijk dat TAG Heuer gaat voor luxe met de Monaco. Ook deze nieuwe skeleton chrono bewijst dat met een prijs van boven de €10.000.

Net als de klassieke Monaco-modellen heeft deze Monaco Skeleton chrono een vierkante kast van 39mm x 39mm met een dikte van 15mm. En dit is waar het titanium kastmateriaal van pas komt. Titanium is gunstig vanwege zijn lage gewicht in vergelijking met roestvrij staal, dat ongeveer tweemaal zo zwaar kan zijn als titanium. Verder is het horloge waterbestendig tot 100 meter, de kast is gezandstraald en afgewerkt met zwarte DLC (diamond like coating), samen met de pushers en kroon.

Wat de wijzerplaat betreft werkt de donkerblauwe kleur goed, die je ziet bij het minutenspoor en de randen van de subvensters. Door het geskeletteerde zie je het Heuer 02 automatische uurwerk aan de binnenkant – dat ook zichtbaar is door de saffierglazen achterzijde van de kast. De TAG Heuer Monaco Skeleton Chronograph kost €10.850.