TAG Heuer brengt Skipper terug voor de gewone sterveling

De vintage uitvoering is inmiddels onbetaalbaar. De nieuwe is een stuk realistischer.

Eén ding is zeker: er is nooit een betere tijd geweest om van vintage horloges te houden. Tenminste, als je een angstaanjagend groot besteedbaar inkomen hebt.

Kijk naar horlogeveilingen die recordaantallen bereiken en vintage horloge-winkels die booming zijn. En in een tijd dat je bij sommige merken alleen nog maar pre-owned kunt kopen, omdat de nieuwe modellen simpelweg niet beschikbaar zijn, zijn pre-owned en vintage populairder dan ooit.

TAG Heuer brengt nu een moderne versie uit van één van die vintage iconen. Ze gaan terug naar 1968 voor hun zeilhorloge, de Skipper. Een origineel, zij het met een Carrera-toevoeging, kost inmiddels tegen de €100.000. De nieuwe is met €6.850 net wat vriendelijker…

1968 – 1983

Een remaster van zijn even levendige, even sterke origineel uit 1968. Van 1968 tot 1983 produceerde de Zwitserse horlogemaker de originele Heuer Skipper. Sinds de release is het model een zeldzame parel geworden die velen verzamelaars fascineren.

De chronograaf met de opvallend kleurrijke wijzerplaat beleefde zijn debuut in 1968 in een Carrera kast. Van dit eerste model zijn slechts ongeveer 300 exemplaren gemaakt. Voor de latere versies kozen de verantwoordelijken voor een behuizing van Autavia. In 1983 verscheen de laatste generatie van de zeilende timer. Nu brengt TAG de Carrera Skipper weer in de schijnwerpers voor de 40e verjaardag van het tijdelijke einde.

Glassbox

Wat in werkelijkheid verandert voor de editie van 2023, komt voort uit het erfgoed van TAG Heuer. Met name de glazen kast van het horloge is veranderd, die nu doorloopt tot aan de randen van de kast voor een betere leesbaarheid, maar ook herontworpen chronograafvenster, een intensere wijzerplaat en een waterbestendige band. Ze vullen het aan met een praktische kast met een diameter van 39 mm. De koepelvormige Glassbox-saffier verzwaart het silhouet een beetje, maar de weergave wordt op geen enkele manier verstoord, integendeel.

De eerste Skipper was het resultaat van de betrokkenheid van Jack Heuer bij de America’s Cup. Ze werd de officiële timingpartner van de Intrepid, de boot die deelnam aan de klassieke zeilregatta. Als we de vintage Tag Heuer (referentienummer 7754) en de nieuwe Carrera Chronograph Skipper (referentie CBS2213.FN6002) naast elkaar bekijken (zie hierboven), lijkt de nieuwe versie bijna een directe, zij het iets grotere, kopie.

Regatta Countdown

“Dit zeilhorloge herinterpreteert de wijzerplaat van de Heuer Skipper met twee tellers en betovert met een fascinerende mix van turkoois, oranje, groen en blauw”, aldus TAG Heuer bij de presentatie van het nieuwe horloge.

Zoals alle zichzelf respecterende zeemanshorloges is de TAG Heuer Carrera Skipper waterdicht tot 100 meter en is ‘ie uitgerust met een regatta countdown-display. Wanneer we het horloge omdraaien, toont de achterzijde van de kast het TH20-06-uurwerk dat is uitgerust met een bidirectionele opwindrotor die een gangreserve van 80 uur biedt.

Dit is niet de eerste nieuwe editie van de Carrera Skipper. TAG Heuer werkte in 2017 samen met Hodinkee voor een gelimiteerde collectie van 125 stuks als eerbetoon aan het origineel uit 1968. Het bedrijf zei dat de verzamelobjecten op een veiling voor maximaal $80.000 zouden worden verkocht. De nieuwe Skipper is daarentegen €6.850.