Talisker onthult ijskoude whisky

Het Schotse Talisker lanceert vandaag de Glacial Edge 45 Year Old Single Malt Scotch, een 45 jaar oude whisky die zijn smaak ontleent aan het rijpingsproces waarbij de vaten worden blootgesteld aan extreme weersomstandigheden.

Deze whisky is een laatste toevoeging aan de reeks zeldzame, lang gerijpte single malt whisky’s die Talisker onder de naam Xpedition Oak als serie heeft gepresenteerd.

De Talisker Glacial Edge heeft een ongekend diepe smaak. Die smaak is ontstaan omdat Talisker Amerikaanse eiken vaten op de bevroren bodem van de Canadese ijszone heeft geplaatst. Deze vaten zijn bijna honderd uur blootgesteld aan bijtende arctische winden.

Ter lering: de fonetische Schotse whisky-gids.

Loeiende windvlagen, knerpende sneeuw en ijzige kou zorgden ervoor dat de vaten barstten. Tijdens deze finish kon de whisky meer contact maken met het hout. Hierdoor is de vloeistof dieper in het hout getrokken en heeft de whisky meer pittige en zoete aroma’s opgenomen uit de vaten.

De smaak van de Glacial Edge Single Malt start toffeezoet. Daarna evolueert het naar smaakvol zout en een pepertje dat zich steeds nadrukkelijker manifesteert. Whisky-expert Charles Maclean zegt: “Een uitstekende Talisker, vol, rond en complex, maar toch nog levendig en sprankelend.”

Voor de laatste whisky in de Xpedition Oak-serie is Talisker wederom in zee gegaan met Parley For the Oceans, een wereldwijde milieuorganisatie. Een deel van de opbrengst van Talisker Glacial Edge 45 Year Old wordt gedoneerd aan Parley, ter ondersteuning van het gemeenschappelijke doel om mariene-ecosystemen wereldwijd te beschermen en te behouden. 

Talisker Glacial Edge 45 Year Old Single Malt Scotch Whisky – €5.299