Is het slecht om je tanden te poetsen onder de douche?

Volop in de kranten: een Amerikaanse arts beweert dat tandenpoetsen onder de douche funest zou zijn voor je gebit…

Het lijkt een prima manier om zuinig met water om te gaan, je tanden poetsen terwijl je een douche neemt. Spaart ook weer tijd. Maar uit de media komen geluiden dat het niet best voor je gebit zou zijn. We gingen op onderzoek…

Een Amerikaanse tandarts raadt het af om je tanden onder de douche te poetsen, omdat het warme water ervoor zou kunnen zorgen dat je tandenborstelhaartjes zachter worden. En een al te zachte borstel maakt je tanden niet afdoende schoon. Een te harde is dan weer slecht voor je tandvlees, maar daar beweerde de goede man niets over.  

Bovendien zouden er bacteriën die onder de douche rondzwermen op je tandenborstel kunnen landen. Door vervolgens in je mond in de weer te gaan met deze borstel zouden ontstekingen kunnen ontstaan.  

Wat blijkt; met wat beleid is er niets aan de hand. Je kunt voorkomen dat bacteriën die in de borstel zitten in een warme, vochtige badkamer gaan woekeren. Simpelweg door de borstel af te spoelen en vervolgens in een badkamerkastje met de steel in een glas te zetten en ‘m zo te laten opdrogen.

Meer tips voor een optimale mondverzorging vind je hier en hier.

Deksels

Heb je een wc op je badkamer, dan is het wel aan te raden het deksel dicht te doen, omdat er anders bacteriën in de lucht komen die uiteindelijk op je tandenborstel, je badjas en je handdoeken landen.

Ook is het het van belang om de tandenborstel om de drie maanden te vervangen. Hoe vaker de tandenborstel wordt gebruikt, hoe eerder hij aan vervanging toe is. Bij gebruik ontstaan namelijk beschadigingen en minuscule scheurtjes in de haartjes van de borstel. Plekjes waar micro-organismen dool op zijn.

Nog een aandachtspunt: water in combinatie met tandpastaresten kunnen de vloer van je douche extra glad maken. Dus oppassen met uitstappen of je eindigt toch nog zonder tanden in je mond.