Je tanden poetsen vóór of na het ontbijt…

…wat is eigenlijk het beste voor je tanden?

Met een tandenbostel in de weer vóór het ontbijt of toch erna – wat is eigenlijk beter? De eerste optie blijkt nogal wat voordelen te bieden…

Voor….

Tanden poetsen vóór het ontbijt verwijdert de bacteriën die ’s nachts in de mond groeien. Deze bacillen zorgen voor de even bekende als gevreesde meur…euh ochtendadem.

Bovendien wordt het gebit door het poetsen in paraatheid gebracht om het voedsel van de aankomende dag te verwerken door op de tanden een beschermlaagje aan te brengen. Voedingsmiddelen met een hoge zuurgraad zoals appels, sinaasappel(-sap), maar ook koffie – populaire ontbijtproducten dus – tasten namelijk het glazuur aan.

Als je je tanden poetst vóór het ontbijt, helpen de minerale stoffen in de tandpasta om je tanden beter bestand te maken tegen deze zuuraanval. Tanden zijn daar ‘s morgens vatbaarder voor. De reden: als je slaapt neemt de speekselaanmaak af waardoor je ‘s morgens vaak een droge mond hebt, Maar juist speeksel is heel belangrijk, want het houdt de zuurgraad in de mond in balans.

…of toch na?

Maar mocht je toch liever je tanden willen poetsen na het ontbijt (of welke maaltijd dan ook) dan is het raadzaam om minimaal 30 minuten te wachten. Alles wat we eten, zoals ontbijtgranen en fruitige drankjes heeft effect op de pH-waardes. Dit zorgt ervoor dat onze mond zuurder wordt. Poetsen op het moment dat onze mond op zijn zuurst is, zorgt ervoor dat het zuur nog dieper in de tanden terechtkomt. Wil je niet. Speeksel heeft ongeveer dertig minuten nodig om de zuren in je mond weer tot een veilig niveau te bufferen – vandaar de oproep tot geduld.

Meer tips voor een gezonde mond & brede lach vind je hier en hier.