De creatie van een legende: James Bond

Dit James Bond-pareltje van uitgeverij Taschen neemt ons mee naar the making of de allereerste James Bondfilm: Dr. No.

Entertainment
house of marley platenspeler pick up elpee
Marley in the house
Door Arno Kantelberg
Entertainment
Lesbische onderbroekenlol in de nieuwe (b-)film...
Door Lisanne Meeder

“Bond. James Bond.” Het was 1962 toen Sean Connery deze onsterfelijke woorden uitsprak in Dr. No, de allereerste James Bond-film. Sindsdien is deze quote één van de bekendste ter wereld. De geheim agent maakte van Connery een superster en dit leidde inmiddels tot 25 Bondfilms. Daarin werd de hoofdrol vertolkt door zes verschillende acteurs: Connery, Roger Moore, George Lazenby, Timothy Dalton, Pierce Brosnan en Daniel Craig. We kunnen wel stellen dat hele generaties zijn opgegroeid met de spannende avonturen van Double O Seven.

Het onverschrokken, charmante en onberispelijke personage James Bond werd in 1953 gecreëerd door auteur Ian Fleming. Om het volledige verhaal te vertellen van hoe het allemaal begon met de allereerste film, heeft EON Productions de Bond-archieven met foto’s, set-designs en productiemateriaal opengesteld voor uitgeverij Taschen. Het resultaat is een geweldig coffee table book van bijna 500 pagina’s. Hierin vinden we het opmerkelijke verslag van het maken van Dr. No, gedetailleerd uitgelegd en gelardeerd met veel archiefbeeld – waarvan er vele nog nooit eerder zijn vertoond – en bijzondere teksten.

Taschen had onbeperkt toegang tot EON’s James Bond-archieven en dus levert dit boek een ongelooflijk uitgebreid verslag op van het creatieproces van één van de meest iconische films aller tijden. En tevens de meest succesvolle en langstlopende filmfranchise in de filmgeschiedenis.

Als lezer krijg je een dag-tot-dag verslag van wat er gebeurde, welke scènes er werden opgenomen en wie de beslissingen nam die het verhaal en de personages vormden toen deze werd gefilmd. We lopen als het ware over de filmset rond. Er zijn maar liefste 1007 afbeeldingen waarvan veel zeldzame en niet eerder gepubliceerde stills en setshots van fotografen als Bert Cann, Bunny Yaeger en Bradley Smith. Evenals memo’s, documenten, posters en productieontwerpen.

Ook de verhalen van de mensen achter de schermen komen aan bod. Zoals die van producenten Albert R. ‘Cubby’ Broccoli, Harry Saltzman, regisseur Terence Young en production designer Ken Adam. En natuurlijk komen ook leden van de cast, crew, schrijvers en stuntmannen aan het woord.

James Bond. Dr. No zal als eerst als vrij prijzige limited edition verschijnen. In totaal zullen er 1962 exemplaren worden gemaakt, een verwijzing naar het jaar van verschijnen uiteraard. De hoop is dat er naar verloop van tijd, zoals Taschen wel vaker doet, een goedkopere variant op de markt komt.

Meer informatie vind je hier

James Bond. Dr. No
Hardcover in slipcase, 492 pagina’s
ISBN:978-3-8365-9334-2
Uitgeverij Taschen
Taal: Engels
www.taschen.com
Prijs: €750

Entertainment
house of marley platenspeler pick up elpee
Marley in the house
Door Arno Kantelberg
Entertainment
Lesbische onderbroekenlol in de nieuwe (b-)film...
Door Lisanne Meeder