Heeft de Verenigde Staten écht een betere cuisine dan Frankrijk?

Taste Atlas publiceerde een lijst met de beste cuisines ter wereld, en dat werd niet in dank afgenomen.

Onlangs maakte Taste Atlas bekend welke cuisines in de wereld het beste zijn, in een samengestelde lijst van 95 keukens. Alhoewel het niet het eerste lijstje is waarvan het internet op hol slaat, krijgt het ‘Beste keukens ter wereld’-lijstje van Taste Atlas bijzonder veel kritiek. Eerlijk is eerlijk, de inhoud is dan ook enigszins controversieel. Bijvoorbeeld: de keuken van de Verenigde Staten eindigt boven de Franse keuken, Thailand staat op plek 30 bijzonder laag (onder Engeland), en onze Nederlandse keuken haalt dan weer een relatief hoge plek.

Cuisines zijn een gevoelig topic, zo blijkt maar weer. Ieder welwillend persoon verkiest de keuken van diens moeder boven de keuken van diens schoonmoeder, en zelf de meest reislustige Nederlander mist op den duur een boterham met Calvé pindakaas of Goudse belegen. Maar over sommige dingen valt weinig te betwisten. Menig Nederlander zal beamen dat onze keuken niet per se noemenswaardig is. Natuurlijk, de bitterbal zouden we voor geen goud willen missen (en is zelfs in 2020 de UNESCO immaterieel cultureel erfgoed lijst opgenomen), maar we weten allemaal dat onze stamppot en poffertjes niet concurren met de Franse en Italiaanse sterrenkeukens. Alhoewel Nederlandse restaurants ook steeds beter scoren, dankzij het groeiende gebruik van lokale ingrediënten en de vorming van een eigen stempel in de keuken.

Desondanks worden in de Taste Atlas lijst Europese keukens zoals de Italiaanse of Spaanse hoog aangeschreven, net als de Aziatische Indiaase en Japanse keukens. De resultaten zijn gebaseerd op publieksstemmen over ingrediënten, gerechten en drankjes. Uiteindelijk heeft Taste Atlas een lijst opgesteld van de 95 beste cuisines ter wereld. De top 10 is als volgt:

  1. Italië
  2. Griekenland
  3. Spanje
  4. Japan
  5. India
  6. Mexico
  7. Turkije
  8. Verenigde Staten
  9. Frankrijk
  10. Peru

Op Twitter en Instagram wordt vooral gelachen om de hoge plek van de Verenigde Staten, die toch vooral bekend staat om hamburgers en milkshakes. Daarnaast staat de keuken Engeland op de 29ste plek, één plekje boven Thailand. Wie verkiest het beperkte aardappels-met-vlees dieet boven het rijkelijk gebalanceerde Thaise eten? België en Nederland volgen op de 31ste en 32ste plek. Al met al is het een Westers-georiënteerd lijstje dat weinig gebaseerd is op professionele meningen, en des te meer op het ‘wat de boer niet kent dat vreet hij niet’-begrip.

Lees ook: De 9 betaalbaarste Michelinsterrenrestaurants in Europa