Te koop: het allereerste Bob Ross-schilderij

Wil jij een echt Bob Ross-pareltje aan de muur hebben? Dat kan! Je moet echter wel diep in de buidel tasten…

Bob Ross

Geef maar toe: jij hebt meer afleveringen van The Joy of Painting met Bob Ross gezien dan je wil toegeven. Meer dan terecht hoor. Het is echt heerlijke culttelevisie uit een tijd dat we nog niet aan het Netflixen waren of continu op onze telefoon zaten.

Het had ook wel wat: kijken hoe iemand een schilderij maakt. De zalvige, ietwat hippie-achtige stem van Bob, zijn penseelstreken en verf met schitterende namen als Van Dyke Brown, Prussian Blue, Sap Green en Yellow Ochre. Wedden dat je deze namen nog wel kent? Het feit dat Bob, nadat een doek helemaal af leek, er last minute soms nog even pontificaal een boom op de voorgrond plantte, nemen we maar voor lief.

30.000 schilderijen

Er zijn heel veel mensen die graag een echte Bob Ross in huis willen hebben. Maar makkelijk is dat niet. Weliswaar maakte Bob tijdens zijn carrière zo’n 30.000 schilderijen – waarvan meer dan 1.000 op televisie – maar je komt maar zelden een echte Bob Ross tegen die te koop is.

The Joy of Painting met Bob Ross werd op 11 januari 1983 voor het eerst uitgezonden op de Amerikaanse zender PBS. Krullenbol Ross liet aspirant-kunstenaars kennismaken met het plezier van schilderen en gaf een soort YouTube-tutorial avant la lettre van 30 minuten. Zijn eerste werk was A Walk in the Woods.

Het is een gemoedelijk bostafereeltje met een wandelpad. Het kunstwerk meet 24 bij 18 inches (zo’n 60 x 45 cm) en wordt nu verkocht Modern Artifact een galerie in Minneapolis, USA. Kosten van dit historische schilderij? Een slordige 9.850.000 US dollar, dat is zo’n 9,2 miljoen euro. Heb je dat nét niet voorhanden, dan kun je ook een (serieus) bod uitbrengen. Als A Walk in the Woods overigens voor dat bedrag verkocht zou worden, is het meteen het duurste Bob Ross-kunstwerk ooit. Het hoogste bedrag dat een schilderij van hem opleverde is namelijk ‘slechts’ 95.000 dollar (88.740 euro).

Nog steeds is Bob Ross ongekend populair, dat bewijzen de cijfers: volgens Google Analytics is Ross zelfs Andy Warhol en Pablo Picasso gepasseerd als meest gezochte schilder op het internet. Ook de onthullende documentaire Bob Ross: Happy Accidents, Betrayal & Greed van Netflix en de film Paint met Owen Wilson, die duidelijk gebaseerd is op Bob Ross, droegen bij aan zijn populariteit.