Tentoonstellingen die je niet mag missen

Op de agenda: een bezoek aan een van deze tentoonstellingen

Van geïnstitutionaliseerde museums tot aan experimentele kunstuitingen, deze kunst tentoonstellingen in Nederland mag je niet missen.

Stedelijk Museum Amsterdam

Nan Goldin is één van de belangrijkste fotografen van de late 20e eeuw. Alhoewel de titel van de nieuwe tentoonstelling over het werk en leven van Goldin in het Stedelijk Museum in Amsterdam onheilspellend klinkt, is This will not end well desondanks een tentoonstelling vol warmte en karakter, die bij ons onder het lijstje ‘must-see’ terechtkomt. In de kelderzaal van het Stedelijk worden verschillende kunstwerken van haar tentoongesteld, waaronder haar prijswinnende fotografie.

This will not end well is t/m zondag 28 januari 2024 te zien in het Stedelijk Museum in Amsterdam. Na Amsterdam tourt de tentoonstelling verder naar steden als Berlijn, Milaan en Parijs.

Kunsthal Rotterdam

Vanaf oktober strijkt de Chinese kunstenaar Ai Weiwei neer in de Rotterdamse Kunsthal met zijn tentoonstelling In Search of Humanity. In de grootschalige overzichtstentoonstelling wordt de kunst van de mensenrechtenactivist blootgelegd. Een indrukwekkend overzicht van de ruim vier decennia durende carrière van Ai Weiwei, met schilderijen, culturele readymades, LEGO-werken, sculpturen, installaties, fotografie en videokunst.

Portret van Ai Weiwei (2012). Fotografie: Gao Yuan

In Search of Humanity is t/m 3 maart 2024 te zien in de Kunsthal in Rotterdam.

Cobra Museum

Het veelgeplaagde Cobra Museum in Amstelveen heeft in december een tentoonstelling die alles heeft om uit te groeien tot een echte publiekstrekker: MOØDe door Anton Corbijn. Fotograaf en filmmaker Corbijn presenteert in MOØDe foto’s uit zijn omvangrijke oeuvre waarin hij de cross-over verkent tussen fotografie en de modewereld. Hierbij omarmt hij de termen ‘mood’ en ‘mode’ in de meest ruime zin. De tentoonstelling, eerder te zien in België, bevat rond de tweehonderd foto’s, waaronder de inmiddels iconische portretten die Corbijn maakte van Kate Moss, Tom Waits, Alexander McQueen en Naomi Campbell.

MOØDe is van vrijdag 22 december t/m 12 mei 2024 te zien in het Cobra Museum.

Kunstmuseum Den Haag

De kunstwerken van Piet Mondriaan en Hilma af Klint zijn deze winter te zien in het Kunstmuseum in Den Haag. De tentoonstelling Levensvormen was eerst nog te zien in het Tate Modern in Londen, nu verplaatst ‘ie naar de mooie stad achter de duinen. De twee modernistische kunstenaars hebben een gemene deler: evolutie. De ontwikkeling die Af Klint en Mondriaan doormaken in hun kunstenaarsschap komt aan de hand van zes thema’s: landschapsschilderkunst, evolutie, bloemen, bomen, het universele en de relatie tot de ruimte. Laat je mee slepen.

Levensvormen is t/m 25 februari 2024 te zien in het Kunstmuseum Den Haag.

Lees meer: 6 kunstmuseums die je kijk op kunst veranderen