Tentoonstellingen die je niet mag missen

Op de agenda: een bezoek aan een van deze tentoonstellingen

Smaak
pulitzer garden hotel
Eten in een Amsterdamse binnentuin
Door Arno Kantelberg
Smaak
Zo maak je een Daiquiri cocktail
Door Lisanne Meeder

Het is een bijzonder relevant jaar voor kunstliefhebbers in Nederland, want meerdere musea vieren dit jaar een kunstig jubileum. Van geïnstitutionaliseerde museums tot aan experimentele kunstuitingen, deze 6 kunst tentoonstellingen mag je niet missen.

Fotomuseum aan het Vrijthof

Het Fotomuseum aan het Vrijthof heeft celebrity fotografie naar Maastricht gehaald met een grote overzichtstentoonstelling van Terry O’Neill. De FAMOUS tentoonstelling huist meer dan 125 portretten die O’Neill in zijn lange loopbaan als celebrityfotograaf produceerde (hij overleed in 2019 op tachtigjarige leeftijd).

FAMOUS by Terry O’Neill. Fotomuseum aan het Vrijthof, Maastricht, t/m 12 september

Museum Voorlinden

We leven in een gekke tijd, en met de tentoonstelling Tot hier en verder probeert Museum Voorlinden te duiden hoe we onze bizarre tijd nu verder moeten inrichten — want in toekomstschetsen zijn kunstenaars bijzonder goed. Met hedendaagse kunstwerken van onder andere Ai Weiwei en Yoan Capote wordt de kijker aangemoedigd om mee te denken over toekomstveranderingen.

Kunstwerken van Edith Dekyndt (links) en Yoan Capote (rechts) in Museum Voorlinden.

Tot hier en verder. Museum Voorlinden, Wassenaar, t/m 24 september.

Lees meer: 6 kunstmuseums die je kijk op kunst veranderen

Museum Rembrandthuis

Het Rotterdamse Museum Boijmans Van Beuningen leent Rembrandts schilderij van zijn zoon Titus van Rijn (uit 1655) uit aan het Rembrandthuis in Amsterdam. Dat is best bijzonder, want daardoor is het schilderij voor even te bewonderen op de plek waar het geschilderd is. Tijdens de tentoonstelling Titus is weer thuis kun je het 400 jaar oude schilderij bezichtigen aan de Jodenbreestraat.

Titus is weer thuis. Museum Rembrandthuis, Amsterdam, t/m 4 juni 

Nieuwe Instituut

Van Cargobroeken tot aan Boilerpakken: werkkleding is populair, ook buiten de werkvloer om. In het Nieuwe Instituut in Rotterdam is daarom de tentoonstelling Workwear geopend, als ode aan functionele mode. Er wordt tentoongesteld hoe die evolutie heeft plaatsgevonden, aan de hand van mode-items van bijvoorbeeld Massimo Osti (Stone Island) en Helmut Lang.

Workwear. Nieuwe Instituut, Rotterdam, t/m 10 september

Kunstmuseum Den Haag

In 2023 is het 125 jaar geleden dat Maurits Cornelis Escher in Den Haag werd geboren, wat wordt gevierd met tentoonstellingen in onder meer Kunstmuseum Den Haag en museum Escher in Het Paleis.

Escher – Andere wereld. Kunstmuseum Den Haag, t/m 10 september en Escher in Het Paleis.

Stedelijk Museum Schiedam

Het Stedelijk Museum Schiedam draait na een renovatieperiode weer op volle toeren. Sinds eind januari is de tentoonstelling We Once Were One te bezichtigen, van de multidisciplinaire kunstenares Femmy Otten. Bekijk haar sculpturen, schilderijen en performances — of participeer zelf in haar ‘haar’ performance.

We Once Were One. Stedelijk Museum Schiedam, t/m 25 juni.

Van Gogh Museum

Ook het Van Gogh Museum heeft dit jaar een jubileum: het museum bestaat in 2023 vijftig jaar. Dat wordt gevierd met een groot verjaardagsfeest op het Museumplein op 2 juni, maar ook met verschillende kunsttentoonstellingen in het museum. Een noemenswaardige tentoonstelling tijdens het jubileumsjaar is Van Gogh in Auvers, waarin de meesterwerken die Vincent in de laatste maanden van zijn leven schilderde centraal staan.

Van Gogh in Auvers. Van Gogh Museum, Amsterdam, 12 mei t/m 3 september.

COBRA Museum

Het is onderhand alweer 75 jaar geleden dat de COBRA-beweging werd opgericht, en dat maakt dit jaar een feestelijk jaar voor het COBRA Museum in Amstelveen. Het jubileumjaar gaat van start met een drieluik over de avant-garde Cobra kunstbeweging vanuit Deens perspectief. In Ontmoet de Denen wordt de aanloop naar de Cobrabeweging toegelicht, met kunstwerken uit Denemarken.

Ontmoet de Denen: Wij kussen de aarde, Deense moderne kunst 1934-1948. Cobra Museum voor de Moderne Kunst, Amstelveen, t/m 14 mei.

Smaak
pulitzer garden hotel
Eten in een Amsterdamse binnentuin
Door Arno Kantelberg
Smaak
Zo maak je een Daiquiri cocktail
Door Lisanne Meeder