Van Miami naar Maastricht

Het Fotomuseum aan het Vrijthof haalt celebrity fotografie naar Maastricht met een grote overzichtstentoonstelling van Terry O’Neill.

**01.11.22 FOR THE PROMOTION OF FAMOUS BY TERRY O'NEILL AT THE FOTOMUSEUM AAN HET VRIJTHOF ONLY. NOT TO BE USED FOR ANY OTHER PURPOSE**. Singer and actor Frank Sinatra, with his minders and his stand in (who is wearing an identical outfit to him), arriving at Miami beach while filming, 'The Lady in Cement', 1968.
Entertainment
Minne Koole is een beetje koekoek
Door Lisanne Meeder
Entertainment
Hij is er: de trailer van ‘Joker: Folie à De...
Door Redactie

Het Vrijthof in Maastricht is inmiddels weer in carnavalloze staat hersteld, dus iedereen kan bij het Fotomuseum terecht voor de overzichtstentoonstelling van de Britse fotograaf Terry O’Neill.

Vanaf begin deze maand is in het Fotomuseum de expositie FAMOUS te zien. Tentoongesteld: meer dan 125 portretten die O’Neill in zijn lange loopbaan als celebrityfotograaf produceerde (hij overleed in 2019 op tachtigjarige leeftijd). De nadruk bij deze tentoonstelling ligt op O’Neills klassieke zwart-wit portretten, maar een deel van de foto’s zijn nog door O’Neill zelf ingekleurd.

Terry O’Neill startte in 1958 als fotograaf in Londen, waar hij al snel beroemdheden portretteerde in opdracht van bladen als TIME, Newsweek en Vogue. Hij fotografeerde entertainers, maar ook politici en leden van het Britse koninklijk huis. 

O’Neills portretten kenmerkten zich door een ongedwongen intimiteit. Met zijn camera sloeg O’Neill een brug tussen de kijker en de door hem geportretteerde beroemdheid. Met veel van zijn onderwerpen onderhield hij een persoonlijke band.

Brigitte Bardot op de set van Les Petroleuses, 1971.
Brigitte Bardot op de set van Les Petroleuses, 1971.

De foto van Frank Sinatra en zijn gevolg is een verhaal apart. De foto, getiteld Frank Sinatra on the Boardwalk, is gemaakt op de set van Lady in Cement, een film die in 1968 uitkwam. Bijna een halve eeuw later herinnerde O’Neill zich: “Ik weet nog hoe nerveus ik was om Sinatra eindelijk te ontmoeten. En ik herinner me de kleuren van de hemel boven Miami, en hoe blauw de oceaan was.”

O’Neill schoot een serie foto’s van Sinatra op de set van Lady in Cement. Ze onderhielden daarna decennialang een werkrelatie, waarbij O’Neill “could go anywhere with Frank. Hij stond toe dat ik een beter fotograaf werd door simpelweg mij mijn werk te laten doen.”

Overnachten als Sinatra? Dat kan, namelijk hier.

De tentoonstelling in het Fotomuseum aan het Vrijthof is gebouwd rond de thema’s film (er is een James Bond Room), muziek en mode. De expositie is samengesteld in nauwe samenwerking met gastcurator Feiko Koster van Koster Fine Art Gallery, gevestigd in ‘Het Arsenaal’ in Naarden-Vesting.

FAMOUS by Terry O’Neill, nog tot 10 September 2023 te zien in Fotomuseum aan het Vrijthof, Maastricht.
Entertainment
Minne Koole is een beetje koekoek
Door Lisanne Meeder
Entertainment
Hij is er: de trailer van ‘Joker: Folie à De...
Door Redactie