Test je geurkennis

Je hebt waarschijnlijk een mooi aantal geuren verzameld, maar wat weet je eigenlijk over parfum?

Onderhoud
Wat een baas is pindakaas
Door Redactie
Onderhoud
Waar komt dit merk ineens vandaan?
Door Arno Kantelberg

Breng je parfumkennis in kaart! Drie vragen om je kundigheid te toetsen:

Is ‘natuurlijk’ beter?

Er wordt vaak geschermd met het argument dat natuurlijke bestanddelen een diepere en mooiere geur opleveren. Onzin, er is niks mis met geurmoleculen uit het laboratorium. In de regel zul je in een kwaliteitsparfum bijna altijd een mix van natuurlijke en synthetische ingrediënten aantreffen.

En dat aandeel aan natuurlijke bestanddelen zou wel eens behoorlijk laag kunnen zijn, want ze zijn vaak erg duur. Daarnaast zijn ze ook niet altijd van eenzelfde kwaliteit. Stel bijvoorbeeld dat één van de natuurlijke ingrediënten iris is. De geur van de bloem zal het ene jaar net wat anders zijn dan het andere jaar, door zaken als het aantal zonuren et cetera. Bij synthetische geurmoleculen heb je dergelijke invloeden van buitenaf uiteraard niet.

Wat is het verschil tussen een parfum, eau de toilette en cologne?

Dat heeft alles te maken met het aandeel geurstoffen. Is de concentratie parfumolie ongeveer tien procent, dan gaat het om een eau de toilette. Bij een parfum is dat 25 procent en nog hoger. Bij een eau de parfum ligt het aandeel parfumolie tussen de 15 en 18 procent. De traditionele cologne heeft de laagste geurintensiteit: drie tot vijf procent. Vandaar dat een klassieke cologne razendsnel vervliegt.

Hoe lang gaat een geur mee?

Cruciaal is dat je een geur op een donkere plaats bewaart, dus zeker niet in de zon. De reden hiervoor is dat onder invloed van (zon-)licht de chemische verbindingen die een geur vormen, kunnen oplossen. Ook kan een parfum onder invloed van licht van kleur veranderen. Allebei zaken die je favoriete parfum niet ten goede komen.

Nog zo’n aandachtspunt: Bewaar je geuren op een koele plek, en zeker niet in de buurt van de CV. Parfums gaan nu eenmaal heel slecht op temperatuurschommelingen. Hou je met beide factoren rekening, dan kan een geur echt jaren meegaan.

Heb je ‘m lang niet gebruikt, het is dan mogelijk dat een geur wat zurig gaat ruiken. Gun ‘m even de tijd, dan trekt dat zurige vaak weer weg. Zo niet, dan is-ie definitief om.

Onderhoud
Wat een baas is pindakaas
Door Redactie
Onderhoud
Waar komt dit merk ineens vandaan?
Door Arno Kantelberg