Geweld, humor en maatschappijkritiek: The Boys komt terug voor seizoen 4

Entertainment
Creatief met stofzuigen
Door Redactie
Entertainment
typhoon
Wat we kunnen leren van Typhoon
Door Arno Kantelberg

The Boys is de Amerikaanse hitserie die met een flinke dosis gore en een satirisch superheldengenre kritiek uit op de huidige maatschappij. Als oud-president Obama een serie tot één van zijn favorieten van 2020 bekroonde, dan weet je dat het goed zit. Hier lees je alles over het nieuwe, vierde seizoen van The Boys op Amazon Prime Video.

Het plot van The Boys

The Boys speelt zich af in een andere werkelijkheid waarin superhelden (supes) weldegelijk bestaan, maar geen superieure goeddoeners zijn. Het zijn gebrekkige ‘mensen’ die volledig worden geconsumeerd door hun krachten. ’s Werelds beroemdste superheldenteam, The Seven, is een van de redenen waarom de supes zo populair zijn. Het kapitalistische Vought heeft het team compleet in handen, kent weinig moraal (hey, is dat niet precies waar ook Amazon een te kort aan heeft?) en maakt The Seven tot een gouden verdienmodel.

Onder andere Homelander (Anthony Starr), die met zijn laserogen menig hoofd tot moes lasert, wordt verheven tot nationale held. Dat doet-ie terwijl goeddoenerij niet bepaald als eerste punt op zijn to-do lijst staat. Zonder te veel te spoilen, zijn de supes eerder opportunisten, egoïsten of zelfs nazi’s dan degelijke personen.

The Seven, met in het midden Homelander.

Dat strijkt in tegen de haren van Billy Butcher (Karl Urban). Hij is de bad guy goes good en verzamelt een aantal ‘boys’ om The Seven en Vought te ontmaskeren. Tijdens zijn missie kan hij rekenen op de hulp van Hughie Campbell (Jack Quaid), wiens vriendin Robin op gruwelijke wijze is vermoord door een The Seven-lid.

De dood van Robin is één van de eerste scènes uit The Boys en zet gelijk de toon. Hughie en Robin nemen op straat afscheid van elkaar, tot Hughie plots met bloedspetters wordt overspoeld en met alleen de armen van Robin in zijn handen achterblijft. A-Train, de snelste supe op aarde, is per ongeluk dóór haar heen gerend en als reactie kan hij alleen een lafhartige ‘I can’t stop. I can’t stop.‘ uitbrengen en weer wegrennen. Ook voor Hughie reden genoeg om het vuur op Vought te openen.

Het nieuwste lid van The Seven is de idealistische Starlight (Erin Moriarty). Zij is een jonge vrouw met elektrische superkrachten, die geen flauw benul heeft van waar ze aan begint. Al snel ziet ze in hoe corrupt The Seven en Vought zijn, waarna ze met een publiekelijke speech tevergeefs probeert uit te leggen hoe het wezenlijk zit. Vought draait haar verhaal compleet om en marketeert het als empowering: ‘Kijk eens, wat is dit een sterke, onafhankelijke vrouw!’ Later in de serie ontplooit er een goede band tussen en Hughie en Starlight wanneer blijkt dat zij de ware superheld in het team is.

Billy Butcher (midden), Hughie Campbell (tweede van rechts) en de rest van de ‘Boys’.

The Boys persifleert het oh-zo populaire superheldengenre dat we tegenwoordig vooral kennen van de Marvel- en DC-films. De serie is gitzwarte superheldensatire waarin de huidige maatschappij flink op de hak wordt genomen. Van kapitalisme tot feminisme en van seksisme tot fascisme… zo’n beetje alle -ismen die tegenwoordig relevant zijn, worden kritisch behandeld in de serie. Terwijl er ook een pratende dolfijn door de voorruit van een bestelbusje vliegt en overreden wordt door een vrachtwagen.

Met een overdosis geweld en gore, humor en maatschappijkritische doordenkers maakt The Boys duidelijk dat een superkracht iemand nog geen superheld maakt. Dat de serie hierdoor een enorme populariteit heeft vergaard is onmiskenbaar. Zoals gezegd bekroonde Obama ‘m tot een van zijn favoriete series uit 2020, op IMDb scoort de serie een 8,7 en Forbes schreef in 2020 dat The Boys de op twee na best bekeken serie in de Verenigde Staten is.

The Boys: Alles wat we weten over seizoen 4

Een maand nadat de laatste aflevering van The Boys seizoen 3 op Prime Video verscheen, hebben verschillende acteurs bekendgemaakt dat de productie van seizoen 4 in volle gang is. Zowel Jack Quaid (Hughie Campbell), Anthony Starr (Homeland) en Chace Crawford (The Deep) postten Insta-berichten dat zij voor de opnames van seizoen 4 richting Canada gingen. Quaid deelde een selfie met opgestoken middelvingen op Instagram“Ah shit, daar gaan we weer”, attendeerde hij.

The Boys: Alles wat we weten over seizoen 3

Het derde seizoen beloofde om, zoals ieder seizoen eigenlijk doet, nóg schokkender te worden. Acteur Chace Crawford (The Deep) grapte tegen Entertainment Weekly dat hij geen werk meer zal gaan vinden als men het vreemde en bizarre derde seizoen van The Boys heeft gezien. Het is in ieder geval al duidelijk dat Billy Butcher zelf ook superkrachten krijgt en daardoor bij zichzelf moet nagaan wat nu echt zijn doelen zijn; wordt hij een superheld of een superschurk?

The Boys seizoen 3 verscheen op vrijdag 3 juni 2022 op Amazon Prime Video.

Meer goede Amazon Prime Video series vind je hier
Entertainment
Creatief met stofzuigen
Door Redactie
Entertainment
typhoon
Wat we kunnen leren van Typhoon
Door Arno Kantelberg