The Fabelmans is Spielberg’s ode aan cinema

De eerste Oscar-kanshebber voor 2023 is Steven Spielberg’s meest persoonlijke film tot nu toe: The Fabelmans.

Het Toronto International Film Festival, bekend om zijn grote cinefiele menigten en A-lis sterren, werd zwaar getroffen door de pandemie, maar zag dit jaar eindelijk de terugkeer van een vol publiek en rode lopers.

Eén van de grote winnaars was Steven Spielberg’s The Fabelmans. Een ode aan de kindertijd en de magie van films, met Paul Dano en Michelle Williams als de ouders van Sammy, waarbij de laatste haar zoon aanmoedigt om zijn liefde voor het filmmaken na te streven, wat zijn vader afdoet als een ‘hobby’.

Zeldzame Cameo

The Fabelmans is een losse hervertelling van Spielbergs jeugd die opgroeide in de jaren zestig en zeventig in Arizona, waar zijn familie ook te maken kreeg met antisemitisme. In de film spelen ook Seth Rogen, Judd Hirsch, regisseur David Lynch in een zeldzame cameo en nieuwkomer Gabriel LaBelle als Sammy Fabelman.

Spielbergs diep persoonlijke nieuwe film verzekerde zijn positie als vroege Oscars-koploper door de hoofdprijs te winnen op het festival. Spielberg is tot nu toe al genomineerd voor 19 Oscars – heeft er drie gewonnen – en zal naar verwachting dat aantal nominaties sterk vergroten tijdens de Academy Awards van volgend jaar, op 12 maart in Los Angeles.

De film kreeg een staande ovatie van het publiek tijdens zijn wereldpremière op het Toronto festival, bekend als TIFF. Spielberg zei tijdens het festival: “Dit is de meest persoonlijke film die ik heb gemaakt en de warme ontvangst van iedereen in Toronto maakte mijn eerste bezoek aan TIFF zo intiem en persoonlijk voor mij en mijn hele ‘Fabelman’-familie.”

The Fabelmans draait vanaf 2 februari 2023 in de bioscoop.