The Gray Man is Netflix’ duurste film ooit: Is ‘ie de prijs waard?

Eens kijken of de prijs/kwaliteit in orde is.

Eerder deze week bracht Netflix The Gray Man uit, een blockbuster met in de hoofdrollen Ryan Gosling, Chris Evans en Ana de Armas. Mede dankzij de uitbundige sterrencast, de spectaculaire actiescenes en de exorbitante uitstapjes is het de duurste Netflix-film tot nu toe geworden. Maar heeft het grote budget van 200 miljoen dollar ook geleid tot een betere film? Op filmrecensiewebsite RottenTomatoes zijn de meningen verdeeld; de professionele critici zien weinig goeds in de film, terwijl de publiekbeoordelaars de film wél hoog aanprijzen.

De film is geregisseerd door de Russo-broers, van onder andere Avengers: Endgame, en is een adaptatie van het gelijknamige boek van Mark Greaney. Alhoewel het even duurde voordat de film tot stand kwam, The Gray Man werd voor het eerst aangekondigd door een andere regisseur in 2011, is de film vanaf nu op Netflix te bekijken.

Van links naar rechts: Anthony Russo, Dhanush, Regé-Jean Page, Julia Butters, Billy Bob Thornton, Jessica Henwick, Ryan Gosling, Ana de Armas, Chris Evans, Alfre Woodard en Joe Russo. Foto: Leon Bennett/Getty Images

In The Gray Man ontmoeten we Court Gentry (Ryan Gosling), beter bekend als Sierra Six. Vanuit de gevangenis wordt Gentry gerekruteerd door contactpersoon Donald Fitzroy (Billy Bob Thornton), om te werken voor de CIA. In de film, die 20 jaar na het moment van rekrutering plaatsvindt, zijn de rollen echter omgedraaid en blijkt Six zelf het doelwit van de CIA te zijn. Zijn ex-collega Lloyd Hansen (Chris Evans) heeft een wereldwijde en omstreden klopjacht op hem ingezet en doet er alles aan om Six uit te schakelen. Agent Dani Miranda (Ana de Armas) schiet Six te hulp, om het nichtje van Fitzroy (Julia Butters) en Six zelf aan de dood te laten ontsnappen.

Uiteindelijk kostte het zo’n 200 miljoen dollar om The Gray Man te produceren. Dat bedrag is gelijk aan de kosten voor bijvoorbeeld megablockbuster Spider-Man: No Way Home en staat dus voor een flinke investering van Netflix’ kant.

Ten eerste droegen de salarissen van de sterrencast bij aan het grote budget voor de film. Ryan Gosling en Chris Evans hebben naar verluidt beide 20 miljoen dollar kregen. Dan zijn er nog The Matrix Resurrections’ Jessica Henwick, Bollywood-ster Dhanush, en Bridgerton’s Regé-Jean Page, die allen ook een ster-waardig salaris ontvingen. Ten tweede speelt The Gray Man af in meerdere grote (en kleine) steden, waar op locatie is gefilmd. De locaties in de film zijn onder andere Praag, Wenen, Azerbeidzjan, Hongkong en Château de Chantilly in Frankrijk. Ten derde beslaan de actiescènes een groot deel van het budget. De grootste actiescène uit The Gray Man vindt plaats in de binnenstad van Praag en kostte zo’n 40 miljoen dollar om te filmen. Verder wordt er een rode Audi RS 7 aan gort gereden en wordt er in het algemeen niet zuinig gedaan met het aantal explosies, schoten en crashes.

Ryan Gosling, ofwel Sierra Six, tijdens de opname van een actiescène in Praag. Foto: Paul Abell/Netflix

Het publiek is in ieder geval enthousiast, dankzij het actievolle entertainment en de hoofdrol van Ryan Gosling. De professionele recensies op RottenTomatoes wisselen van ‘Zoveel moeite en zoveel geld had een beter screenplay moeten opleveren’ (Robert Levin) tot ‘The Gray Man past in het plaatje van de actiefans. Het is een grote, luide en domme spion-thriller dat een franchise zou kunnen worden’ (Jonathan Hickman). Dat laatste is zéker nog een ding (vergelijkingen met James Bond worden ook gemaakt), want de boekenreeks van Mark Greaney heeft meerdere delen. Een tweede deel van The Gray Man is vandaag aangekondigd door Netflix, mét daarbij ook nog eens een spin-off. Daarover is nog weinig bekend, maar bij 200 miljoen zal het in ieder geval niet blijven.

Lees meer: Wat we kunnen leren van Ryan Gosling