Een opgepompte Zac Efron in The Iron Claw

Samen met Jeremy Allen White speelt Efron in de biografische worstelfilm over de Von Erich-familie.

Entertainment
De best scorende series van Prime video
Door Lisanne Meeder
Entertainment
Heat – De perfecte balans tussen stijl en r...
Door Jorrit Niels

Ken je de Amerikaanse Von Erich’s nog? De legendarische worstelfamilie zegevierde in de World Wrestling Entertainment van de jaren ’80. Onder leiding van hun vader en ervaren worstelaar Fritz Von Erich kenden de broers David, Kerry, Mike en Kevin al op jonge leeftijd overweldigend succes en werd hun worstelcarrière een wervelend spectacel.

Toch werden de schijnwerpers het stel te veel en eindigde hun succesverhaal met een dramatische wending. Hoe cru dat ook mag zijn, voor filmhuis A24 is de dramatiek reden genoeg om een verfilming van de Von Erich-familie te maken. In de biografische sportfilm The Iron Claw speelt Zac Efron worstelaar Kevin Von Erich, terwijl Jeremy Allen White (The Bear) de rol van Kerry op zich neemt. Kerry was de bekendste van het stel, omdat hij de enige was die een run ontving in de World Wrestling Federation onder de naam The Texas Tornado. Harris Dickinson (Triangle of Sadness) en Maxwell Jacob Friedman vullen de Von Erich familie aan en Lily James (Baby Driver) speelt Pam Adkisson, de vrouw van Kevin.

The Iron Claw richt zich op de Von Erich-dynastie binnen de worstelwereld in de jaren ’70, ’80 en ’90, en behandelt specifiek de opkomst en ondergang van de broers Kevin, David en Kerry. Het gezin werd geplaagd door dood en tragedie toen vijf van de zes zoons een voortijdige dood stierven.

Fritz Von Erich (de pater familias) gooit Buddy Marino op de mat in 1966.

Zac Efron ziet er voor zijn rol als Kevin uit als een regelrecht worstel-beest: de bekende acteur heeft zich als een heuse bodybuilder gedragen om zichzelf het lichaam van de worstelaar aan te meten. Nu zijn we dat van Efron vaker bekend (denk: Baywatch), maar co-ster Jeremy Allen White beaamt in een interview met het Amerikaanse Esquire: “Zac is een maniak. Hij is zo gefocust en heeft zoveel kennis over training, dieet, dat alles. Als we het over fysieke transformaties hebben, dan is hij degene die ons allemaal omver heeft geblazen. Hij ziet er geweldig uit in deze film.”

Zelf heeft Allen White ook hard getraind om de belichaming van Kerry Von Erich te worden: “Ja, ik moest continu eten. Ik kon zeg maar niet meer stoppen. In de ochtend at ik wafels met amandelboter. Midden op de dag at ik kalkoenpasteitjes en avocado. Het is eigenlijk gewoon vies. Je probeert zoveel mogelijk te eten, en eerlijk gezegd voel je je dan niet goed. Ik trainde ook, maar… zo groot proberen te worden, dat is geen manier om te leven.”

Alhoewel de fysieke transformaties van de acteurs al bewonderingswaardig is, schijnt de regie van Sean Durkin en het acteerwerk van Efron, Allen White en Dickinson de film naar een hoger niveau te tillen. Durkin was van kinds af aan een fan van de Von Erich familie, waardoor hij het vertederende verhaal met extra diepgang heeft kunnen vastleggen.

Hoewel productiehuis A24 regelmatig met kritiek te kampen heeft, blijven de noemenswaardige films verschijnen. Priscilla, de biografie van Priscilla Presley, verscheen bijvoorbeeld onlangs in de bioscoop. De duurste productie van A24 tot nu toe wordt Civil War, een actiefilm met in de hoofdrol Kirsten Dunst. The Iron Claw draait vanaf februari in de Nederlandse bioscoop.

Entertainment
De best scorende series van Prime video
Door Lisanne Meeder
Entertainment
Heat – De perfecte balans tussen stijl en r...
Door Jorrit Niels