Triomfantelijk en meedogenloos: Fincher terug in vorm

Als je je ooit afvroeg hoe Finchers Bond zou zijn, dan is ’t deze…

Entertainment
De best scorende series van Prime video
Door Lisanne Meeder
Entertainment
Heat – De perfecte balans tussen stijl en r...
Door Jorrit Niels

Netflix laat meer zien van de nieuwste David Fincher-thriller die 10 november zijn Netflix-debuut maakt. De cast bestaat uit Michael Fassbender, Tilda Swinton, Charles Parnell, Arliss Howard en Sophie Charlotte. Fincher regisseert ‘m naar een script van Andrew Kevin Walker, die al eerder succesvol was met scripts voor Se7en en Fight Club.

The Killer is gebaseerd op de stripserie uit 1998, gemaakt door schrijver Matz en kunstenaar Luc Jacamon. Het vertelt ’t verhaal van een naamloze huurmoordenaar (Fassbender) die, na jarenlang vakkundig doelwitten te hebben uitgeschakeld en nooit een spoor van zijn betrokkenheid achterlaat, een fout maakt.

Wat ervoor zorgt dat hij vraagtekens zet bij zijn werk en z’n greep op de werkelijkheid dreigt te verliezen. Terwijl de huurmoordenaar ook nog eens verwikkeld raakt in een internationale klopjacht nadat een eerdere klus mislukt. Fassbender als koelbloedige, berekenende, maar toch obsessieve en neurotische huurmoordenaar is een winnende combinatie. Zeker met de dwangmatige filmische blik van Fincher en zijn nog obsessievere oog voor details.

Van de uitgebreide proloog in Parijs tot de wereldwijde zoektocht naar de mensen op wie hij jaagt. The Killer heeft een opmerkelijk goed tempo; elke scene voelt aan als een op zichzelf staande editie van de graphic novel waarop het is gebaseerd.

Fincher houdt zijn blik de hele tijd op Fassbender gericht en weigert weg te kijken, zelfs als de man vreselijke daden begaat in naam van het afsluiten van alle losse eindjes. Zijn doelwitten zijn niet altijd slechte mensen, en Fincher speelt graag met het idee dat zijn moordenaar misschien een zachte kant heeft… totdat hij ons op brute wijze aan het tegendeel herinnert.

Hoewel de film niet de complexiteit van Zodiac of The Social Network heeft, is dit misschien wel Finchers meest gestroomlijnde en meest ongecompliceerde vermakelijke film. Voeg daarbij de soundtrack van Trent Reznor en Atticus Ross die de zakelijke aanpak van de moordenaar weerspiegelt.

De film bevestigt dat Fincher misschien wel op zijn best is als hij het nauwst verbonden is met het genre. Waar hij ruimte krijgt om zijn eigen perfectionistische instincten uit te oefenen in rauw entertainment. The Killer draait nu in de bioscoop en is vanaf 10 november te zien op Netflix.

Entertainment
De best scorende series van Prime video
Door Lisanne Meeder
Entertainment
Heat – De perfecte balans tussen stijl en r...
Door Jorrit Niels