The Northman is Robert Eggers’ bruutste film tot nu toe

Een historisch gedetailleerd wraakepos die de gruwelen van het Vikingsbestaan meedogenloos blootlegt.

Het actie-epos The Northman kostte productiehuis New Regency Productions 25 miljoen dollar meer dan begroot, mede dankzij kosten voor de impromptu coronamaatregelen. Daar waren ze in in eerste instantie niet al te blij mee; het productiehuis vond de film sowieso al te ruw, realistisch en gedistantieerd van de mainstream. Regisseur Robert Eggers trok zich daar weinig van aan, liet hij weten aan The New Yorker.

Robert Eggers, regisseur van The Lighthouse (2019) en The Witch (2015), schreef het script voor zijn derde film met de IJslandse schrijver Sjón en trok daarmee een grootse cast aan. In The Northman zien we Alexander Skarsgård en Anya Taylor-Joy, samen met Ethan Hawke, Nicole Kidman, Claes Bang en Willem Dafoe. Het verhaal is losjes gebaseerd op Hamlet, dat op zijn beurt is gebaseerd op een Viking-vertelling. Maar The Northman is niet zoals andere Vikingfilms. Eggers vertelt aan The New Yorker:

"We hadden een soort dure, kunstzinnige - maar commerciële - maar kunstzinnige, én commerciële Viking-film ... Nu had iedereen zoiets van: 'Als dit geen Gladiator of Braveheart is, dan zijn we de lul.' Het punt is: dat is het niet. Het heeft zeker aspecten daarvan. Maar mijn beste bedoeling om Gladiator of Braveheart te doen, is nog steeds... raarder."

Daarmee onderstreept hij een goede dosis zelfkennis. The Northman is een bijzondere filmervaring, die in geen opzicht te vergelijken is met andere Hollywood actiefilms. Het basisplot is bekend, het 10de eeuwse verhaal over prins Amleth van Jutland, een eeuwenoud folkoreverhaal dat de inspiratie voor Shakespeares Hamlet werd. Maar Eggers maakt geen opgepoetste sprookjesverfilming van het kroniek, hij maakt een historisch gedetailleerd wraakepos die de gruwelen van het Vikingsbestaan meedogenloos blootlegt.

In The Northman wordt de vader van de jonge prins Amleth voor zijn ogen vermoord door oom Fjölnir (Claes Bang), waarna Amleth zijn levensmantra uitspreekt: Ik zal u wreken, vader! Ik zal u redden, moeder! Ik zal u doden, Fjölnir! Jaren later krijgt Amleth (Alexander Skarsgård) de kans om zijn mantra uit te voeren. De Viking-berserker, bijzonder historisch correct met berenhuid, paddo-roesje en primitief gedrag, reist als slaaf naar IJsland om Fjölnir onder ogen te komen. Daar speelt zich een wraakactie af die zowel artistiek filmhuisachtig is als onbeschaamd gewelddadig. Precies zoals Eggers het voor ogen had.

The Northman draait momenteel in de meeste Nederlandse bioscopen.