Kate Winslet keert terug naar HBO als dictator

Met de Vlaamse Matthias Schoenaerts als meedogenloos hulpje.

HBO blijft maar leveren. Hoe ze het doen? Geen idee, maar we klagen niet. Zeker niet als je Succession moeiteloos met The White Lotus afwisselt. De aankomende zesdelige miniserie The Regime is Kate Winslet’s derde miniserie voor HBO. Na Mildred Pierce uit 2011 en Mare of Easttown uit 2021.

Die laatste serie waarin we Winslet zagen was uitstekend en één van de betere detectiveseries van de afgelopen jaren. Geen makkelijke zit, maar het was één van Winslet’s beste rollen uit haar carrière.

Nu werkt ze samen met een indrukwekkende verse cast voor de politieke duistere komedie van HBO. Met onder meer Matthias Shoenaerts (Rundskop), Guillaume Gallienne (The French Dispatch), Andrea Riseborough (To Leslie), Martha Plimpton (The Goonies) en Hugh Grant (The Undoing).

De schrijver is Will Tracy, bekend van The Menu en Succession, en het vertelt het verhaal van een jaar binnen de muren van het paleis van een modern Europees regime terwijl het zich begint te ontrafelen. De bijna twee minuten durende trailer belooft evenveel komedie als politiek drama – en mogelijke tragedie – terwijl het laat zien hoe de kanselier (Winslet) een niets ontziende soldaat (Schoenaerts) kiest om zichzelf te isoleren van kritiek, mogelijke tegenstanders en uiteindelijk de realiteit.

De serie, die voorheen The Palace heette, werd in april al even geteaset, maar we zien nu meer politieke spanningen, die zich grotendeels richt op de relatie tussen de soldaat die door de kanselier uit de vergetelheid is geplukt en gepositioneerd als haar meest vertrouwde vertrouweling – die haar vrienden, vijanden en zelfs echtgenoot op afstand houdt.

Het geheel ziet er nogal surrealistisch uit, als een versie van onze wereld, maar dan nèt wat anders.

The Regime is vanaf 4 maart te zien op HBO Max.