Wanneer is het tijd om je dekbed te vervangen?

Je staat er waarschijnlijk niet bij stil, maar ook je dekbed is aan slijtage onderhevig.

Dat je je matras om de zoveel jaar moet vervangen, daar herinneren kuilen je aan. Maar hoe zit het met je dekbed?

Een dekbed heeft heel wat te verduren. Tijdens het slapen geeft ons lichaam vocht af aan de omgeving. Dat gebeurt via de ademhaling en transpiratie via de huid. Per nacht kan dit vochtverlies oplopen tot meer dan één liter. Het matras en je beddengoed – dus ook je dekbed – vangen dat op.  

Zo check je of je dekbed aan vervanging toe is:

Lucht!

Hoe luchtiger, hoe lekkerder, dat geldt zeker voor een dekbed. Krijg je, ondanks ijverig schudden, geen lucht meer in de vulling dan is het tijd om afscheid te nemen van je dekbed.

Koud hè?

Heb je het gevoel dat je dekbed je minder warm houdt dan in voorafgaande jaren? De isolerende werking kan inderdaad afnemen, omdat de vulling gaat klitten waardoor de isolerende werking van het dekbed afneemt. Zie ook hierboven. Een wasbeurt bij een wasserij is een optie. Maar de kans is groot dat je met het vervangen van je dekbed beter uit bent.     

Vlekkenkampioen

Door de aanzienlijke plas vocht die je ’s nachts afstaat zijn vlekken in het dekbed niet te voorkomen. Het is geen reden om je dekbed te vervangen. Deze vochtvlekken zijn in de regel gelig. Stuit je op vlekken met een andere kleur, dan is vervangen wel de beste optie. Meer tips voor een frisse slaapkamer vind je hier.

Tip: Sla je dekbed iedere ochtend terug en laat het open totdat je weer naar bed gaat. Op deze manier kan het vocht verdampen.

Fris!

Zet dagelijks een raam open zodat de slaapkamer goed kan ventileren. Hierdoor blijft je beddengoed droog en kunnen schimmels en de huisstofmijt zich minder makkelijk in het beddengoed nestelen. Meer over wel of niet met een raam open slapen, lees je hier.