Volg deze handige gids voor een digitale detox

Met deze 6 tips verbeter je je humeur, verhoog je de focus en wordt de slaap ook nog eens beter.

hond slaap laptop

We leven in een digitaal tijdperk waarin iedereen bewust gebruik maakt van elektronische apparatuur, maar zich misschien niet helemaal bewust is van de impact ervan. Gemiddeld brengen we dagelijks zeven uur door achter een scherm. Als je dat optelt, kom je uit op meer dan honderd volle dagen schermtijd per jaar. Dat is dus een slordige drieënhalve maand per jaar waarin je je geest vrijwillig vastklikt aan een scherm.

Maar realiseren we ons wel voldoende de nadelige effecten van al die schermbeleving? Volgens onderzoek kan langdurig schermgebruik leiden tot stress, afleiding, een verminderde slaapkwaliteit en zelfs tot gevoelens van angst en somberheid. 

digitaal scherm

We houden onszelf voor dat we met al die scherm-uren de wereld binnenhalen, maar tegelijkertijd doet de wereld buiten ons een stap terug. Een digitale detox klinkt zweverig, maar biedt verrassende voordelen. Minder schermtijd brengt je niet alleen een beter humeur en verhoogde focus, maar stimuleert ook je hersenen richting creatief denken. Het blauwe licht dat je nachtrust saboteert, krijgt bovendien eindelijk een adempauze.

En sociale media, laten we daar ook niet te luchtig over denken. We zijn ons allemaal weleens ongezond gaan vergelijken met die ene perfecte feed. Een detox kan helpen om die eindeloze spiegel van zelfvergelijking te doorbreken, het zelfvertrouwen een zetje te geven en wat rust te vinden in je eigen leven, een leven zonder meldingen en prikkels die jouw dag steeds weer opschudden.

Een detox kan lastig zijn omdat we gewend zijn aan het gemak van onze apparaten, dus hoe bereid je je voor, voor een digitale detox? 

1// Stel doelen vast

Denk na waarom je een detox wilt doen. Wil je minder stress, beter slapen, productiever zijn, of gewoon minder afhankelijk worden van je apparaten.

2// Maak een plan

Bedenk hoe je de tijd die je normaal aan je scherm besteedt, wilt invullen. Bijvoorbeeld door te gaan lezen, sporten, wandelen etc.

3// Informeer je omgeving

Laat vrienden, familie en collega’s weten dat je minder of niet bereikbaar bent.

4// Bepaal de regels

Een detox kan compleet zijn, maar je kunt ook alleen bepaalde apps of tijden vermijden. 

5// Schakel meldingen uit

Zet meldingen van alle niet-essentiële apps uit, of verwijder tijdelijk de apps die het meest van je tijd vragen.

6// Leg je apparaten op een moeilijk bereikbare plaats

Zet je telefoon en andere apparaten ergens waar je ze niet voortdurend ziet.

Onthoud, een detox kan een uitdaging zijn. Verwacht afkickverschijnselen; dat ene onrustige gevoel als je telefoon net te ver ligt. Maar zie het als een kans om weer echt in het moment te zijn en herinner jezelf aan je doelen. En, koop anders een de najaarseditie van ModMod en lees – ja, op papier.