5 Manieren om fitter achter je computer te zitten

Slechte gewoontes leiden tot een slechte gezondheid. Dus daarom 5 manieren om fitter achter je computer te zitten.

Mensen die veel achter de computer zitten zijn dan misschien geen topatleten, het is toch wel fijn als ze zich om vijf uur nog steeds fit voelen. Het begint met een verslapte houding en voorovergebogen zitten richting scherm (heel herkenbaar op de redactie), want ‘dat kan toch wel een keer’? Nou nee, als je experts moet geloven.

Slechte houding? Chin up

Een slechte houding is iets waarop je de hele dag moet letten als je veel achter je computer zit. De meeste mensen zijn geneigd om erg naar hun scherm te gaan en hun nek vooruit te steken. Niet heel natuurlijk en het zorgt voor een slecht evenwicht tussen je nek en ruggengraat. Alsof je een bowlingbal de hele dag met één hand omhoog houdt. Oplossing volgens doktoren: leun wat meer naar achteren en doe kin-oefeningen. Trek regelmatig je kin terug en maak zo een dubbele kin. Niet heel charmant, maar goed voor je bovenrug en nek.

Deze bureaustoel is 's werelds populairste (want een zegen voor je rug).

Check je beeldscherm

Staat je beeldscherm direct op je bureau? Dan staat-ie te laag. Stelregel: de bovenkant van het scherm moet op jouw ooghoogte zijn, zodat je ogen ongeveer 10 graden naar beneden gericht zijn. Vaak moet je dat zelf bijsturen wat zorgt voor nek- en rugklachten. Te hoog, dan kan je juist weer droge ogen krijgen.

Neem een beeldschermbril

Een logisch vervolg op nummer twee hierboven. Deze is redelijk ingeburgerd, maar kan je enorm helpen om hoofd-, nek- en schouderklachten te voorkomen. Simpel gezegd is een beeldschermbril een bril die optimaal zicht geeft op beeldschermafstand. Het zorgt voor een scherp en rustig zicht, waardoor je niet moeilijk hoeft te doen om duidelijk te zien waarmee je nu eigenlijk bezig bent. Geen geknijp met je ogen, je nek krampachtig naar voren steken of wat dan ook.

Pas die stoel aan

Behalve die computer is je stoel je tweede beste vriend. Het ondersteunt – dat spreekt – en helpt je houding. Er zijn ontelbaar veel stoelen, maar hou deze drie tips in gedachten. Een goede lendensteun is onmisbaar. Als je zit, hou dan een beetje ruimte tussen de stoel en de achterkant van je knieën, ongeveer een vuist groot. Als je zit, dan moeten je voeten plat op de grond staan en je dijbeen iets onder je heup.

Sta op

Ja, een enorme open deur. Maar wel één die te vaak wordt vergeten. Hoe dringend die deadline ook is, sta op en beweeg genoeg. Al een uur achter elkaar achter de computer is de max. Neem een pauze van vijf minuten en doe iets anders dan achter je bureau zitten. Vergader bijvoorbeeld on the move. Een must, hoe ergonomisch verantwoord je werkplek ook is.