Hallo zon. Hallo nieuwe zonnebril! 

Een goede zonnebril is even een investering, maar levert heel wat op. Beter zicht bijvoorbeeld. En knijpen wordt voorkomen.

Onderhoud
Lekker retro onder de douche
Door Redactie
Onderhoud
Tom Hardy ruikt goed
Door Redactie

De zon is eindelijk gearriveerd. Tijd voor een nieuwe zonnebril? Een goed exemplaar zorgt voor beter zicht en dus voor meer veiligheid. Op het strand, in de stad, maar ook achter het stuur. Bovendien wordt het ontstaan van knijprimpels ermee uitgesteld. Drie aandachtspunten voor bij de aanschaf van een nieuwe zonnebril:

Check de categorie

In Europa worden zonnebrillen ingedeeld in een aantal categorieën. Dit geeft aan hoeveel licht wordt tegengehouden. Categorie 0 houdt tot 20% van het licht tegen. Deze brillen bieden vrijwel geen bescherming en zijn hooguit bij bewolkt weer te gebruiken. Categorie 1 heeft een lichtabsorptie van 20% tot 57%, categorie 2 weert 57% tot 82% van het licht en categorie 3 houdt tussen de 82% en 92% licht tegen. Categorie 4 blokt meer dan 92% van het licht. Dat is zoveel dat deze categorie niet veilig is in het verkeer. Een zonnebril van categorie 3 geeft goede bescherming én is veilig tijdens het autorijden.

Kies voor polarisatie

Polariserende glazen zijn de betere keuze. De glazen zijn voorzien van een speciaal filter dat lichtschittering vermindert. Wat dat precies is? Licht wordt door voorwerpen of oppervlaktes deels geabsorbeerd en deels weerkaatst. Die weerkaatsing gebeurt zowel horizontaal als verticaal. Omdat we rechtop staan of zitten, hebben wij meestal te maken met horizontale lichtreflectie. Tijdens het autorijden bijvoorbeeld, of als we mijmerend over het water turen. Een zonnebril met polariserende glazen bevat een speciale folie met een filter die horizontale reflectie absorbeert. Hierdoor verbetert je zicht aanzienlijk en dus worden je ogen minder moe.

Kleur & grootte

Hele donkere glazen kunnen het zicht in donkere, schaduwrijke gebieden juist verminderen. Groene, bruine of roze glazen zorgen voor meer contrast. Achter het stuur blijken meekleurende brillenglazen niet altijd voldoende donker te worden, terwijl gespiegelde zonnebrilglazen het contrast juist kunnen verminderen.

Zoek je een bril voor in de auto voor overdag én ’s nachts? Het zicht in het donker wordt verbeterd met een nachtzichtbril of een bril met ‘Nightview’-glazen. Deze heeft gele glazen die contrasten duidelijker maken en licht van felle koplampen of straatverlichting dimmen.

Kies glazen die groot genoeg zijn om je volledige gezichtsveld te bedekken. Mooi meegenomen: Grote monturen zijn helemaal de trend – dus dat zijn twee vliegen in één klap. Meer montuurinspiratie vind je hier. En hier.

Onderhoud
Lekker retro onder de douche
Door Redactie
Onderhoud
Tom Hardy ruikt goed
Door Redactie