Met de naderende donkere dagen, zijn het weer ideale tijden om jezelf te verliezen in een goed boek. Althans: dat vinden wij. Want er is niks lekkerder dan – met een goed glas whisky of een Negroni – wegzakken in de stoel.
Omdat de keuze in boeken reuze is en er elke week nieuwe boeken verschijnen, vernauwen wij ons vizier op een specifiek genre. In dit geval de muziek en dan met name rock-‘n-roll, waarin ondergetekende wat meer ‘gespecialiseerd’ is, om het zo maar even te zeggen. Ook daar is de keuze ongekend, maar we lichten er gewoon een paar pareltjes uit. En we kiezen voor (moderne) klassiekers, die je écht gelezen moet hebben en niet voor nieuwe titels.
This Is a Call – The Life and Times of Dave Grohl – Paul Brannigan
Iemand die geen introductie nodig heeft is alleskunner Dave Grohl. Hij werd wereldberoemd als de beestachtige drummer van Nirvana en maakte later furore met zijn eigen band: Foo Fighters. Inmiddels heeft hij meer dan 50 miljoen albums verkocht. Hij speelde (en speelt) in bands die de muziek voorgoed hebben veranderd, hij zag zijn beste vriend zelfmoord plegen en wordt ook wel The Nicest Man in Rock-‘n-Roll genoemd. In This Is a Call – The Life and Times of Dave Grohl van Paul Brannigan, krijgen we een kijkje in het leven van Dave en hoe alles op zijn plek viel. Het boeit, het intrigeert en het is een heerlijke pageturner. Van grote invloed is natuurlijk zijn tijd bij Nirvana en zijn band met Kurt Cobain en het effect dat zijn zelfmoord op Dave had. Of zoals hij het zelf in het boek zegt: “Someone called and said Kurt died. I just f*****g lost it”.
Slash – The Autobiography – Slash en Anthony Bozza
Echte fans kennen de naam Saul Hudson wel, de meesten echter niet. De naam Slash zal waarschijnlijk wel een belletje doen rinkelen. De enorme bos zwarte krullen, de hoge hoed en het sigaretje bungelend aan zijn lip. Het zijn de handelsmerken van één van ’s werelds beste gitaristen. Saul ‘Slash’ Hudson werd geboren in het Engelse Hampstead als zoon van een Joodse vader en een zwarte Amerikaanse moeder. Zijn oma gaf hem op zijn vijftiende zijn eerste gitaar en de rest is geschiedenis. Hij maakte (en maakt nog steeds) furore met Guns N’ Roses. Samen met die band scoorde hij tientallen hits en verkocht meer dan honderd miljoen albums. Oh ja: er was ook een heroïne-, drank- en sigarettenverslaving en allerhande ‘gedoetjes’ in de band. De ondertitel van Slash – The Autobiography is dan ook niet voor niks: “It seems excessive…but that doesn’t mean it didn’t happen.” Een geweldig boek over een bijzonder markante man.
Zo lees je meer boeken
Cash – The Autobiography – Johnny Cash en Patrick Carr
Hij was de ‘The Man in Black’, een ware muziek- en countrylegende en de typische Amerikaanse troubadour: Johnny Cash. En ja: als er iemand een bijzonder leven heeft gehad en een eigen autobiografie verdient is het Mr. Cash wel. Want het leven van deze bijzondere figuur was allesbehalve saai. In Cash – The Autobiography van Johnny Cash samen met Patrick Carr, lezen we over het optreden samen met Elvis, Cash zijn gevechten met verslaving en over de toewijding van zijn vrouw June. We lezen over zijn vrienden, waaronder bekenden als Willie Nelson, Roy Orbison, Bob Dylan en Kris Kristofferson. Dit boek is een must voor elke muziekliefhebber, want Cash heeft een bijzonder en gedenkwaardig leven geleefd. Natuurlijk was de film Walk the Line, met Joaquin Phoenix als Cash, fantastisch. Maar het boek is ook echt een aanrader.
Sing Backwards and Weep – Mark Lanegan
Twee jaar geleden overleed Mark Lanegan, de man met de meest rasperige stem – op Tom Waits na – aller tijden. En zeggen dat Lanegan een roerig leven heeft geleid is een understatement van heb ik jou daar… Hij was als solo-artiest een grote meneer, maar vergaarde vooral roem als frontman van de Screaming Trees – mid eighties tot aan het begin van de grungetijd – was vrienden met Kurt Cobain en de mannen van Queens of the Stone Age, waar hij ook mee op toernee ging en een paar nummers voor die band zong. Als je denkt dat je alle sterke verhalen al een keer gehoord hebt, dan moet je dit boek, Sing Backwards and Weep, zeker oppakken. Het is wel zware kost: Lanegan is verslaafd geweest aan alles en nog wat en het was geen makkelijk leven. Hij schreef dit boek zelf en is ook ongenadig hard voor zichzelf. Hij weet wat hij deed en waarom, hij windt er absoluut geen doekjes om. Maar feit blijft wel dat het een briljante zanger en vooral songwriter was. Zware kost: ja. Een must: absoluut.
Please Kill Me – The Uncensored Oral History of Punk – Legs McNeil en Gillian McCain
Wie van punk, Iggy Pop, MC5, Lou Reed, New York Dolls, Blondie en The Ramones houdt moet dit boek lezen. Punt uit. De titel is wat heftig, maar deze meer dan 500 pagina’s tellende geschiedenisles is fenomenaal. In Please Kill Me – The Uncensored Oral History of Punk van Legs McNeil en Gillian McCain, krijgen we dus first hand info. Als in: er worden allerlei anekdotes verteld over het begin van de punk in Amerika, en dan met name New York, door de hoofdrolspelers zelf. En dat leest heel lekker weg en is vooral ook zeer amusant. De auteurs hebben de verhalen van al die kleurrijke figuren perfect opgeschreven en zo krijg je soms hele dialogen tussen twee vertellers. Soms heftig, soms domweg hilarisch. Een heerlijk boek voor wie even terug in de tijd wil.