18 Tips voor succes door Michael Jordan

Michael Jordan verkocht zijn aandeel in de Charlotte Hornets voor een krankzinnig bedrag van €2,7 miljard. Deze tips zorgden daarvoor.

Hij is één van de grootste atleten ooit en zette de toon voor hoe sponsoren tegenwoordig met grote sporters omgaan. Michael Jordan maakte zeer lucratieve deals met onder andere Nike en daar profiteert hij nu, decennia na z’n sportcarrière nog steeds flink van. Hoe dan ook, dit kon natuurlijk alleen doordat hij als sporter zo succesvol was. 

In de 18 levenslessen hieronder, vertelt MJ dat succes niet vanzelf komt en dat falen juist een groot onderdeel is van het behalen van succes. Dit zijn de levenslessen die hem naar de top brachten. Kun je wel wat inspiratie gebruiken, lees dan alle 18 tips van de meester!

“Als je iets wilt bereiken, dan kom je altijd obstakels tegen. Ik heb ze gehad; net als iedereen. Obstakels hoeven er niet voor te zorgen dat je wordt gestopt. Als je tegen een muur aan loopt, draai dan niet om en geef niet op. Zoek uit hoe je hem kunt beklimmen, erdoorheen kunt gaan of er omheen.”

“Als je richting een zwakte wordt gepushed, maak van die zogenaamde zwakte dan je kracht.”

“Ik mistte meer dan 9.000 shots in mijn carrière. Ik verloor bijna 300 games. 26 keer kreeg ik het vertrouwen om het winnende schot te maken en mistte ik. Ik heb keer op keer gefaald in mijn leven en dat is waarom ik uiteindelijk ben geslaagd.”

"Talent wint wedstrijden, maar teamwork en intelligentie winnen kampioenschappen."

“Ik kan falen accepteren. Iedereen faalt wel ergens in. Wat ik niet kan accepteren is het niet proberen.”

“Mijn vader zegt altijd dat het nooit te laat is om te doen wat je altijd al wilde. Hij zei, ‘je zult nooit weten wat je kunt bereiken als je het niet eerst probeert’.”

“Sommige mensen willen dat het gebeurt, sommigen wensen dat het gebeurt en anderen zorgen dat het gebeurt.”

“Zorg altijd dat je een negatieven situatie omdraait in iets positiefs.”

“Beperkingen zoals angst zijn vaak een illusie.”

“Wees eerlijk in het spel, want het spel zal eerlijk zijn tegen jou. Als je een shortcut probeert te nemen, dan zal het spel een shortcut op jou nemen. Als je er hard voor werkt, zul je er uiteindelijk de vruchten van plukken. Dat geldt voor het spel, maar in zekere zin ook voor het leven.”

"Het spel kent ups en downs, maar je mag nooit je eigen doelen uit het oog verliezen en je laten verslaan door een gebrek aan inzet."

“Bij elke investering moet de verwachting zijn dat je er plezier aan beleeft en er geld aan verdient.”

“Je moet dingen van jezelf verwachten voor je ze kunt doen.”

“Je hebt iedere dag concurrentie, omdat je jezelf hoge doelen stelt en daar iedere dag naar moet leven.”

“Om succesvol te worden moet je egoïstisch zijn, anders bereik je nooit iets. Als je eenmaal aan de top zit, moet je weer sociaal zijn. Blijf bereikbaar. Houd contact en isoleer jezelf niet.”

"Het spel is mijn vrouw. Het vergt loyaliteit en verantwoordelijkheid en in ruil daarvoor krijg ik voldoening en rust."

“We vliegen allemaal. Als je van de grond komt, dan vlieg je. Sommige vliegen alleen langer dan anderen.”

“Soms moet je even een klap voor je kop krijgen om te realiseren dat je in een gevecht zit.”