19 Tips naar succes van Richard Branson

Dat de 71-jarige Richard Branson voor heel veel ondernemers een groot voorbeeld is, dat mag duidelijk zijn.

Virgin Records, Virgin Racing, Virgin Mobile en tegenwoordig ook alweer een tijdje Virgin Galactic om naast de aarde ook de rest van het universum mee te pakken. Bijna alles wat Branson aanraakt, verandert in goud.

Althans, zo lijkt het natuurlijk, want vanzelf gaat het zeker niet. Om de ondernemers onder jullie toch iets mee te geven van de eigenschappen die bij Branson tot z’n succes leidde, hebben we hier 19 tips van de Britse zakenman.

“De beste manier om iets te leren, is door het te doen.”

“Onthoud dat je meer moet luisteren dan praten. Je zult versteld staan van de obstakels die je hierdoor zult overwinnen.”

“Plezier is het allerbelangrijkste – en meest ondergewaardeerde – component van een succesvolle onderneming. Als je het niet naar je zin hebt, is het waarschijnlijk de hoogste tijd om te stoppen en iets anders te proberen.”

“Eén ding is zeker in ondernemen. Zowel jij als de mensen om je heen zullen fouten maken.”

“Een gepassioneerde toewijding aan je bedrijf en persoonlijke doelen kan het verschil maken tussen succes en mislukking. Als je niet trots bent op wat je doet, waarom zou iemand anders dat dan wel zijn? Raak niet verblind door je streven naar winst en groei. Als je gefocussed blijft om de beste te zijn in wat je doet, dan is de kans groot dat het voorgaande vanzelf volgt.”

“Je leert niet te lopen door regels te volgen. Je leert door vallen en opstaan.”

“Humor is denk ik een erg belangrijk onderdeel bij het bouwen van een bedrijf. Neem jezelf niet al te serieus en zorg voor wat humor.”

“Zorg dat je mensen inhuurt voor de zaken waar je zelf niet zo goed in bent. Hierdoor hou jij tijd over om je bedrijf naar een hoger plan te tillen.”

“Toen ik met Virgin begon vanuit een kelder in West Londen, was er geen groot plan of strategie. Ik was niet van plan om een zakenimperium te bouwen… Voor mij is ondernemen iets doen waar je trots op bent. Getalenteerde mensen samenbrengen en iets creëren dat voor andere mensen echt het verschil gaat maken in hun leven.”

“Het is van levensbelang om met een duidelijk, helder plan te komen dat investeerders makkelijk kunnen begrijpen. Voorkom in de eerste meeting ingewikkelde presentaties vol met cijfertjes.”

“In ondernemen is jezelf indekken tegen mislukking cruciaal.”

“Ik heb voor moeilijke momenten gestaan, waar het het makkelijkst zou zijn geweest om de handdoek in de ring te gooien. Maar je zult versteld staan wat je kunt bereiken als je vasthoudt aan je doel.”

“Ik vergelijk het bouwen van een bedrijf vaak met het schilderen van een schilderij. Je hebt een blanco canvas dat je vervolgens invult en waarbij je ieder detail op de juiste plek probeert te krijgen.”

“Als je inderdaad zoekt naar het beste in mensen, dan maakt dat je leven zoveel rijker.”

“Droom groots en geef jezelf schijnbaar onmogelijke uitdagingen. Dan moet je ze ‘inhalen’. Ik wil van New York naar Australië in twee uur. Onmogelijk? Zeker, maar ik wil dat in mijn leven nog mogelijk maken.”

“De beste manier om succesvol zaken te doen is door mensen eerlijk en goed te behandelen.”

“Simpelheid en goede service wint het van alles.”

“Een bedrijf is maar een groep mensen. Als leider moet je een goede luisteraar zijn, een goede motivator en ook niet bang zijn om complimenten te geven en het beste in mensen te zien. Van cruciaal belang. Een beetje positieve feedback doet wonderen.”

“Je hebt een veel beter leven als je je passie achterna zit. Mensen die doen wat ze leuk vinden, hebben veel meer lol in hun leven. Een cliché, maar daarom is het niet minder waar.”