Zet eens je tanden in je poetstechniek

Breeduit lachen en daarbij je een goed onderhouden gebit tentoonspreiden, zoals Henry Cavill hier. Wie wil dat niet?

Gezonde, witte tanden. Die krijg je niet zomaar, daarvoor moet je aan de (was)bak. Vijf tips.

Bezoek de tandarts

Het lijkt een inkoppertje, maar uit onderzoek blijk dat bijna twintig procent van de Nederlanders niet regelmatig de tandarts bezoekt. Met alle gevolgen van dien. Dus zorg gewoon dat je elke zes maanden in die stoel plaatsneemt.

Poets minimaal tweemaal daags je tanden

En doe dat met beleid. Leer jezelf een vaste routine aan: bijvoorbeeld eerst de buitenkant van het bovengebit van rechts naar links. Vervolgens de achterkant en dan de bovenzijde van de tanden. En dan dezelfde volgorde voor je gebit beneden. Bij een vaste routine is de kans aanzienlijk kleiner dat je een stukje overslaat. En hoe zat dat ook alweer met tandenpoetsen onder de douche…?

Fluoride of toch liever niet?

Tandpasta zonder fluoride is ineens erg in trek. Jammer, want een tandpasta met fluoride is beter. Fluoride beschermt je tanden en maakt het glazuur steviger. Hierdoor verklein je de kans op bederf en het ontwikkelen van gaatjes.

Wees grondig

Neemt ook de aanhechting met je tandvlees mee. Daar bouwt tandplak zich op en dat is een belangrijke oorzaak voor het ontstaan van ontstekingen in het tandvlees. En deze ontstekingen kunnen leiden tot tandverlies.

To bleach or not to bleach?

Tanden en kiezen worden in de loop der jaren steeds donkerder van kleur. Dit komt onder andere door kleurstoffen in voedingsmiddelen en dunner wordend glazuur. Het bleken van tanden is een optie om tanden en kiezen een paar tinten lichter te maken. Dat kan thuis, maar je kunt ze ook laten bleken door de tandarts of mondhygiënist. Deze laatste twee werken met zwaarder spul. Ze mogen van de overheid werken met tandenbleekgel die tot 6% waterstofperoxide bevat.

Bij producten voor thuisgebruik is dat soms maar 0,1 procent. En die zijn in dat geval nauwelijks effectief. Online zijn ook whitening kits voor thuis te bestellen die juist veel meer waterstofperoxide bevatten. Soms wel 7% – dus nog meer dan waar je tandarts mee werkt. De Consumentenbond heeft er vorig jaar onderzoek naar gedaan. De resultaten lees je hier.