Dit maakt je vliegreis net wat makkelijker

Een beperking die de afgelopen jaren op luchthavens gold is bij deze drie vliegvelden opgeheven.

Voorheen mocht je in de handbagage maximaal 1 liter aan vloeistoffen en gels meenemen, verdeeld over verpakkingen van maximaal 100 milliliter. En die moest in een transparante plastic zak van een liter bij de veiligheidscontrole in het mandje liggen. Het was een maatregel die was genomen om te voorkomen dat terroristen gevaarlijke vloeistoffen in grote hoeveelheden konden meenemen. Dat die kans er was en is lees je hier.

Op drie Nederlandse vliegvelden mogen vloeistoffen weer in de handbagage. Bij Schiphol, Eindhoven Airport en Rotterdam The Hague Airport – de drie grootste vliegvelden – is dat nu niet meer nodig. De reden: ze werken met nieuwe geavanceerde CT-scanners.

Deze luchthavens

Dankzij deze nieuwe scanners staat Eindhoven Airport verpakkingen met vloeistoffen toe die groter zijn dan 100 milliliter. Ook hoef je ze niet meer uit je koffer of reistas te halen.

Op Schiphol mogen grotere verpakkingen alleen mee als deze bij de controle worden goedgekeurd door de scan én een veiligheidsmedewerker. Sinds de meivakantie maakt Schiphol gebruik van de nieuwe, snellere beveiligingsscanners die de doorstroom op de luchthaven moeten bevorderen. De nieuwe exemplaren hebben namelijk minder dan drie seconden nodig om te zien of reizigers verboden voorwerpen bij zich hebben. Ook zijn er door de nieuwe technologie minder fouilleringen nodig. Daarnaast hadden oude scanners regelmatig een lange reset nodig.

Rotterdam The Hague Airport adviseert nog wel verpakkingen van maximaal 100 milliliter, maar dit is niet langer een eis.

Tussenstop

Maar goed, bij deze vliegvelden zijn de restricties dan wel opgeheven, bij anderen niet. Iets om rekening mee te houden bij een tussenstop. En bij de terugreis van een ander vliegveld. Zonde als je grotere items dan alsnog worden weggegooid door vliegveldpersoneel. Meer vakantie-irritaties vind je hier.