Zo voorspelt Hollywood het jaar 2022

Grimmige dystopieën, rampen en een moordzuchtige razernij. Hollywood is niet erg positief over 2022. Deze Hollywood-films deden een gok naar hoe dit jaar eruitziet.

Science-fiction films leveren vaak interessante, maar ook sombere toekomstbeelden op. Had Hollywood gelijk toen ze 2022 voorspelden? We doken diep in de IMDb-archieven en zochten uit welke films zich afspelen in 2022. Van semi-klassiekers van bijna 50 jaar geleden en B-films uit de 90’s die je achterin de videotheek vond tot Amazon Prime Video’s The Tomorrow War uit 2021.

Soylent Green (1973)

In de beruchte sci-fi thriller van Richard Fleischer krijgt de NYPD-detective Frank Thorn de ultieme bevestiging voor zijn paranoia over het wondervoedsel dat in massa wordt geproduceerd door een schimmige onderneming, waarvoor het magische ingrediënt toevallig de fijngemalen lijken van de onderklasse zijn. Scenarioschrijver Stanley Greenberg zette een visie op papier over een economie gedreven door schaarste, overbevolking, vervuiling en klimaatrampen. Vooralsnog hebben we gelukkig nog niet onze toevlucht genomen tot het verslinden van elkaar. Met Charlton Heston en Edward G. Robinson.

The Dark Side of the Moon (1990)

Hetzelfde duo dat de verrassend vermakelijke The Conjuring-horrors schreven, maakten deze semi-cult klassieker uit de overduidelijke B-categorie. Astronauten wagen zich in een galactisch niemandsland. Ze moeten een satellietwapen repareren, maar een stroomstoring stuurt ze hulpeloos naar een ter ziele gegane NASA-shuttle. Op zoek naar hulp volgt een kat-en-muisspel dat te bizar is om door te gaan als een Alien rip-off. Spoilers mogen, toch? Dit lezen is toch vooral leedvermaak. Want hier komt het: wat volgt is onder meer een gereanimeerd lijk en een soort dominatrix-robot die uiteindelijk onthullen dat de moordenaar eigenlijk Satan zelf is. Hint: het ruimteveer zweefde boven de Bermudadriehoek. Want ja, waarom ook niet.

Escape from Absolom (1994)

Bond-regisseur Martin Campbell tekende voor deze sci-fi actiefilm, met Ray Liotta in de hoofdrol. In 2022 zit een voormalige marinier John Robbins (Liotta) een levenslange gevangenisstraf uit voor het vermoorden van zijn meerdere door te weigeren om onschuldige mensen te slachten. Hij wordt gestuurd naar een eiland dat erger zou zijn dan een gevangenis. Een eiland waar twee kampen met gevangenen lijnrecht tegenover elkaar staan. Destijds een aanklacht tegen het Amerikaanse gevangeniswezen. Iets dat vandaag de dag nog steeds pijnlijk relevant is.

The Purge (2013)

Blumhouse’s thriller The Purge stelde zich een wereld voor waarin misdaad één nacht per jaar legaal was en verdiepte zich in hoe dit de levens van een beschutte familie in de buitenwijken beïnvloedde. Negen jaar later heeft Amerika misdaad geen jaarlijkse feestdag gemaakt, hoewel het tussen 2017 en 2021 zo nu en dan wel realiteit leek te worden.

Geostorm (2017)

Een rampenfilm met Gerard Butler. Iets té letterlijk genomen, want de film flopte gigantisch. Samen met slechte recensies uiteraard. Meestal trekken we de ietwat generieke vehikels met Butler wel, maar deze was een stap te ver. De pitch: een netwerk van satellieten dat is ontworpen om het wereldwijde klimaat te beheersen, begint de aarde aan te vallen.

The Tomorrow War (2021)

Het Chris Pratt (Jurassic World) actie-epos van vorig jaar maakte niet zoveel indruk als je zou verwachten met een budget van $200 miljoen. Amazon’s Prime Video kocht de titel op. In 2022 komen afgezanten uit het jaar 2051 met een waarschuwing voor een op handen zijnde buitenaardse invasie. Ze smeken om de hulp van de huidige bevolking om vooruit te reizen in de tijd, en te helpen om de buitenaardse dreiging terug te dringen.