Hoe Tom Cruise zich voorbereidt op grootste stunt in filmgeschiedenis

Tom Cruise, we kennen hem al decennia als een actieheld. Maar met deze stunt overtreft de acteur alle verwachtingen – en die waren al erg hoog.

Entertainment
De best scorende series van Prime video
Door Lisanne Meeder
Entertainment
Heat – De perfecte balans tussen stijl en r...
Door Jorrit Niels

Tom Cruise heeft Top Gun: Maverick nog maar net afgeleverd (vanaf 22 december te zien op SkyShowtime) of we krijgen dus alweer een nieuwe Mission om ons oren. Je zou kunnen denken dat we na al die jaren wel hebben gezien waarvoor Tom Cruise zijn leven wil wagen. Maar dat zou duidelijk een vergissing zijn.

Voor Mission: Impossible – Dead Reckoning Part One waagde de acteur zijn meest extreme stunt tot nu toe: op een motorfiets van een klif springen en deze vervolgen met een basejump. In de video hieronder laat Cruise een blik achter de schermen zien van de meest spectaculaire stunt van zijn leven – tot nu toe. Hij laat niet alleen de sprong zelf zien, maar ook de voorbereidingen.

Je hebt misschien al eerder over Cruise’s stunt gelezen – de grootste en meest risicovolle uit zijn carrière tot nu toe. Maar zoals het gezegde luidt: zien is geloven. En dat is precies waarom hij nu een video van 9 minuten achter de schermen op sociale media heeft gepubliceerd. Daarin laat hij zien welke voorbereidingen nodig waren om dit spectaculaire tafereel te realiseren.

Het kostte uren oefenen en repeteren, en de acteur moest geduld hebben om de stunt te perfectioneren. In totaal voltooide hij 500 parachutesprongen en 13.000 motorcrosssprongen op een speciaal ontworpen testbaan. En nee, dat is geen typefout.

Het team reisde vervolgens naar Noorwegen om de slotscène te filmen. Cruise moest met de motor over de helling van de klif rijden en zichzelf lanceren met een parachute op zijn rug. Natuurlijk, zoals gebruikelijk in de filmindustrie, deed hij het niet één keer. Er zijn in totaal zes opnames gemaakt om de stunt vanuit alle mogelijke hoeken vast te leggen. Maar het was het waard: wat je ook van hem denkt, het maakt indruk en is de meeste complexe en grootste stunt in de historie van cinema.

In het zevende deel in de Mission-serie, wordt Cruise, als Ethan Hunt, herenigd met Ving Rhames, Simon Pegg, Rebecca Ferguson, Vanessa Kirby en Henry Czerny. Nieuwkomers in de franchise zijn Hayley Atwell als Grace en Esai Morales als de slechterik van het nieuwe hoofdstuk. De film draait vanaf 14 juli 2023 in de bioscoop.

Entertainment
De best scorende series van Prime video
Door Lisanne Meeder
Entertainment
Heat – De perfecte balans tussen stijl en r...
Door Jorrit Niels