Tony Hawk neemt ons mee door z’n hele skateboard-carrière

Hawk vertelt ons alles, van z’n eerste keer op een skateboard toen hij 10 was tot het debuut van de populaire videogame Tony Hawk: Pro Skater.

Vanity Fair zat met de skateboard-legende ter ere van zijn nieuwe HBO Max-documentaire Tony Hawk: Until the Wheels Fall Off. De docu is geregisseerd door Sam Jones, die in 2002 de Wilco-doc I Am Trying to Break Your Heart maakte. Het beslaat de hele carrière van de 53-jarige skateboardpionier, terwijl hij probeert om zijn obsessie om de beste te blijven, vorm te geven. “Tony neemt het op tegen Tony,” zegt mede-skateboarder Lance Mountain in de film. “Hij heeft altijd geconcurreerd met Tony.”

Hawk is nog steeds de koning, maar het is onmogelijk om hem te vertellen dat het tijd is om niet meer zo hard te pushen

Eén ding is duidelijk: hij heeft een cruciale rol gespeeld bij het mainstream maken van de skate-sport. Via videogames en het creëren van skateparken. Maar als hij als tiener dingen naar zijn zin had gehad, was dat allemaal niet gebeurd. Zoals Hawk het in de film vertelt, was hij verveeld geraakt met zijn ‘methodische en robotachtige’ optredens nadat hij op 14-jarige leeftijd de jongste professionele skater ooit was geworden.

Skateroutine

Op zijn 17e had hij al genoeg geld om een eigen huis te kopen en een unieke skateroutine geperfectioneerd. “Ik had geen leeftijdsgenoten,” zegt Hawk, terugkijkend op die tijd. Het is dan ook geen patserigheid, maar een feit.

Een mooi moment zien we in de opening van Tony Hawk: Until the Wheels Fall Off, waar hij op een halfpipe keer op keer probeert een van zijn moeilijkste trucs te halen: de 900. Dit was een truc die Hawk tien jaar kostte om perfect te krijgen. Als 50’er wordt het er niet makkelijker op.

Tony Hawk op de Del Mar Skate Ranch, augustus 1985

Het is deze veerkracht en houding die Hawk niet alleen de grootste skateboarder aller tijden maakte, maar ook één van de meest talentvolle atleten in elke sport. Regisseur Jones laat zien wat het betekent om ouder te worden in de sport, die beslist voor een jongere groep is. Je ziet in alles dat Hawk nog steeds de koning is, maar het is onmogelijk om hem te vertellen dat het misschien tijd is geworden om niet meer zo hard te pushen.

Tony Hawk: Until the Wheels Fall Off is nu te zien op HBO Max. Hieronder neemt Hawk je zelf mee door zijn legendarische carrière.