De top 10 stranden voor 2022 zijn…

Van een Hawaiiaans paradijs tot een Griekse baai, Tripadvisor heeft de mooiste stranden ter wereld op een rij gezet. Plaatsen die betrouwbaar episch en mooi zijn, maar ook relatief vrij van drukte.

Reizen
nissan ariya
Zen op vier wielen
Door Arno Kantelberg
Reizen
De 7 mooiste privé-eilanden voor deze zomer
Door Jorrit Niels

Stel je een warm, ongerept paradijs voor. Witte zandstranden, turquoise getint water helder als gin. Volgens Tripadvisor-gebruikers heb je dan het nummer 1 strand ter wereld voor 2022. Het reisplatform heeft zojuist de tweede van zijn jaarlijkse Travellers’ Choice Awards voor 2022 vrijgegeven: The Best of the Best Beaches.

Op nummer één staat Grace Bay Beach in het Britse overzeese gebied van Turks- en Caicos. Wat betekent dat het in 2021 de meest positieve beoordelingen kreeg op de reisrecensiessite. De volgende is Varadero Beach in Cuba, en de derde is Turquoise Bay in West-Australië.

Nergens vinden we Nederland – geen hele grote verrassing – maar een paar komen wel voor in de lijst voor Europa. Zoals Balos Lagoon in Griekenland en Nissi Beach op Cyprus. Klik hier voor de complete lijst van de 25 stranden.

Het Caribisch gebied heeft de meeste stranden in de top 10 van dit jaar en vijf continenten zijn vertegenwoordigd in de telling. Brazilië is de enige bestemming met meer dan één vermelding, met maar liefst drie indrukwekkende stranden.

Grace Bay Beach

Tripadvisor zei in een persbericht dat het strand van Grace Bay tot nu toe ‘meer dan 7.200 beoordelingen heeft en dat 90 procent van hen het met vijf ‘bubbels’ beoordeelt. Het strand ligt aan de noordoostkust van het eiland Providenciales. Je zou dit kunnen zien als onderdeel van het Caribisch gebied – en het is inderdaad vlakbij – maar de hele Turks- en Caicos-keten ligt technisch gezien in de Atlantische Oceaan.

Een barrièrerif voor de kust helpt Grace Bay Beach om vrij te blijven van zeewier en andere objecten, zegt de officiële Turks- en Caicos-website voor toerisme. Varen en andere watersporten zijn populair in de kalme, ondiepe wateren tussen het strand en het rif.

Keuzestress

De Travellers’ Choice Best of the Best Awards zijn gebaseerd op de recensies van Tripadvisor-reizigers voor stranden, verzameld tussen 1 januari 2021 en 31 december 2021. Uit een recent onderzoek van Tripadvisor blijkt dat 37 procent van de reizigers in 2022 een strandtrip zal maken, aldus het platform.

Christine Maguire, VP, Global Media Business bij Tripadvisor: “We weten dat een perfecte dag op het strand er van persoon tot persoon anders uitziet. Sommigen houden van klassiek zacht wit zand en zonnebaden, terwijl anderen dol zijn op het verkennen van rotsachtige baaien. Deze lijst heeft voor elk wat wils, omdat deze werd bepaald door de miljoenen verschillende reizigers over de hele wereld die in 2021 hun favoriete stranden op Tripadvisor beoordeelden. Hoewel vorig jaar nog verre van ‘normaal’ was, zijn dit de stranden die reizigers bezochten en meer liefhadden dan andere.”

Dit zijn de 10 beste stranden voor 2022

1. Grace Bay Beach, Turks & Caicos

“Een absoluut idyllische omgeving. Goudkleurig zand langs kristalhelder blauw water met zacht kabbelende golven – daar zijn ansichtkaarten voor gemaakt.”

2. Varadero Beach, Cuba

“Perfect. Het water was het blauwste dat ik ooit heb gezien en het zand was poederwit.”

3. Turquoise Bay, Australië

“Woorden kunnen niet beschrijven hoe spectaculair dit strand is. Lange stukken wit zand en kristalblauw water. Snorkelen van wereldklasse voor zowel beginners als gevorderden.”

4. Quarta Praia, Brazilië

“Warm water met een prachtig uitzicht. Wanneer de zee kalmeert, vormt het verbazingwekkende natuurlijke poelen. Wanneer je in Morro de São Paolo bent, is dit strand een must see.”

5. Eagle Beach, Aruba

“Rustig en ongerept, het water is prachtig helder zonder rotsen of zeewier. Het strand strekt zich uit zover je kunt kijken.”

6. Radhanagar Beach, Andaman & Nicobar Islands

“Geweldig helder turquoise water, mangrovebossen op de achtergrond, ongerept wit zand en niet te diep… wat is er niet leuk aan!|”

7. Baia do Sancho, Brazilië

“Een prachtig afgelegen strand dat alleen te bereiken is via aflopende ladders en stenen trappen. De majestueuze kliffen zullen je de adem benemen.”

8. Trunk Bay Beach, Virgin Islands

“Geweldig snorkelen met kreeft, tarpon, inktvis, zeeschildpadden en een prachtig strand, geweldige plek bij zonsondergang.”

9. Baia dos Golfinhos, Brazilië

“Wanneer je ook gaat, er is geen twijfel dat je dolfijnen zult zien! Maar het landschap alleen al is adembenemend.”

10. Spiaggia dei Conigli, Sicilië

“Eén van de wonderen van de wereld. Wit zandstrand, turquoise water, verkoelende zeebries. Bereid je voor op een wandeling van 20 minuten om bij het strand te komen, maar als je er eenmaal bent, heb je het gevoel dat je niet op aarde bent.”

Reizen
nissan ariya
Zen op vier wielen
Door Arno Kantelberg
Reizen
De 7 mooiste privé-eilanden voor deze zomer
Door Jorrit Niels