Moeilijk doen op de vierkante millimeter: De Tourbillon

De tourbillon, één van de grootse horlogecomplicaties die er is. Hij bestaat inmiddels alweer 220 jaar. Zes hoogtepunten.

Abraham-Louis Breguet was in 1801 de eerste die de nauwkeurigheid van zakhorloges verbeterde en de invloed van zwaartekracht op het uurwerk tenietdeed. Maar van welke modellen raken wij onder de indruk?

Zenith Defy 21 Double Tourbillon Sapphire

Een mix van ouderwetse kunde en moderne alchemie vinden we in deze dubbele tourbillon van Zenith in een 46mm saffieren kast. De speciale editie is gelimiteerd tot 10 stuks. Bij elk horloge krijg je overigens ook een parabolische vlucht zodat je kunt ervaren hoe het is om gewichtsloos te zijn. Aan boord van de nieuwe Zenith vind je het El Primero 9020 automatische caliber die je uiteraard kunt bewonderen door de transparante kast. De Defy 21 Double Tourbillon Sapphire biedt niet één maar zelfs twee tourbillons, tussen ‘zeven’ en ‘elf uur’. Ze werken onafhankelijk, één voor de tijdwaarneming en één voor de chronograaf. Het uurwerk is deels afgewerkt in blauw PVD, een primeur bij Zenith, terwijl sommige bruggen van de wijzerplaat gegraveerd zijn met sterren.

Prijs: €172.000 (CHF180.000)

Audemars Piguet Royal Oak Selfwinding Flying Tourbillon

In 1997 kreeg de Royal Oak een tourbillon ter ere van zijn 25ste verjaardag. Vorig jaar kwam daar een imposante vliegende tourbillion bij, met een tapisserie wijzerplaat die ontstaat vanuit de tourbillon. Eén die we overigens voor het eerst zagen in de Code 11.59-collectie. Met een 41mm kast in titanium en 18-karaats roségoud en een hoogte van 11.5mm. Dit keer is het titanium en roségoud terug, maar dan met een groene wijzerplaat. Voor de roségouden uitvoering zijn de indexen en wijzers ook goud en is het model gelimiteerd tot 10 stuks. De titanium versie gaat voor witgouden indexen en wijzers en een gelimiteerde editie van 50 stuks. 

Prijs op aanvraag

Frederique Constant Highlife Tourbillon Perpetual Calendar Manufacture

In 2018 introduceerde Frederique Constant hun meest complexe uurwerk tot nu toe. De FC-975 met tourbillon en eeuwigdurende kalender. Toentertijd een primeur, want het was het eerste horloge met deze combinatie van complicaties onder de €20.000. Dit jaar krijgt dit in-house uurwerk een nieuw thuis in de sportieve en recente Highlife-collectie met geïntegreerde band. Het FC-975 kaliber heeft 188 onderdelen nodig om de tijd en kalender weer te geven. De keuze bestaat uit een 41mm stalen of 18-karaats roségouden kast. De vensters van de eeuwigdurende kalender en de tourbillon zie je op de deels opengewerkte wijzerplaat. De stalen versie is gelimiteerd tot 88 stuks, de roségouden uitvoering stopt bij 30 stuks.

Prijs: €22.995 (staal), €39.995 (roségoud)

Roger Dubuis Excalibur Single Flying Tourbillon

Er zijn genoeg horlogemerken die schermen met avant-garde materialen en ontwerpen. Toch zijn er maar weinig die deze marketingtermen ondersteunen met iets dat hout snijdt. Roger Dubuis is één van die merken en bewijst dat met zijn Excalibur-modellen, een vaste waarde binnen het merk. Een nieuw kaliber wordt gepresenteerd in verschillende materialen en kleuren. Het RD512SQ-kaliber heeft een titanium onderste tourbillon-kooi – twee keer lichter dan roestvrij staal – en een gepolijste kobaltchroom bovenste tourbillon-kooi. Hiermee wordt het gewicht van het stuk verminderd en dat helpt weer om de gangreserve te optimaliseren tot 72 uur. De 42mm kast is er in drie kleuren: donkergrijs DLC Titanium, Cobalt Chrome (populair in de luchtvaart) en het nieuwe EON Gold, een speciaal roségoud dat zijn kleur langer behoudt.

Prijs: €142.000 (Titanium), €147.500 (Cobalt chrome), €153.000 (EON Gold)

Breguet Classique Tourbillon Extra-Plat Anniversaire 5365 

Precies 220 jaar nadat Abraham-Louis Breguet het patent kreeg voor de tourbillon brengt Breguet deze hommage uit. Gelimiteerd tot 35 stuks is het een subtiel en ingetogen viering geworden. Een roségouden kast van 41mm is voorzien van een 60 seconden tourbillon die tussen ‘vier’ en ‘zes uur’ zichtbaar is. Twee motieven op de wijzerplaat zijn uiteraard met de hand geguillocheerd. In het midden bevindt zich het patroon ‘Clous de Paris’, dat de indruk wekt van een matte coating. Dit om de twee geblauwde ‘Pomme’-wijzers beter leesbaar te maken. De knipoog naar het legendarische verleden wordt herhaald op de achterkant van het stuk, via een handgravure met de tekst ‘Anniversaire 1801-2021’ en ‘Brevet No 157 Du 7 Messidor An IX’, waarbij de laatste verwijst naar de Franse Republikeinse kalender destijds. Binnenin heeft het horloge een extra plat automatisch uurwerk – kaliber 581 – genummerd en gesigneerd door Breguet, met een gangreserve van 80 uur.

Prijs: €158.800

Jaeger-LeCoultre Reverso Hybris Mechanica Calibre 185 Quadriptyque

Jaeger-LeCoultre viert de Reverso met zijn meest gecompliceerde versie ooit. De Reverso Hybris Mechanica Calibre 185 Quadriptyque is ’s werelds eerste horloge met vier wijzerplaten. Een totaal van 11 complicaties in een witgouden kast, inclusief de mogelijkheid om een geavanceerde lezing te doen van onze kosmos. De duizelingwekkende complicaties van het in-house Calibre 185 start met een eeuwigdurende kalender en de vliegende tourbillon op ‘zeven uur’. Met een extra grote datum op ‘vijf uur’, een dag/nacht- en schrikkeljaar-indicator. Verder mag je de minute repeater niet missen en drie displays met ‘maan-info’. Waar bij ‘normale maanfases’ een afwijking van één dag is te vinden na 32,5 maand, is de maanfasedisplay van de Quadriptyque nauwkeurig voor de komende 1.111 jaar. 

Prijs op aanvraag

Chopard L.U.C Flying T Twin 25th Anniversary

De 25ste verjaardag van de manufactuur-opening werd onder meer gevierd met deze speciale L.U.C Flying T Twin met een blauwe guilloché wijzerplaat met tourbillon op ‘zes uur’. Met een dikte van slechts 7.2mm is de L.U.C met vliegende tourbillon een mooi voorbeeld van ultraslanke uurwerken. Het uurwerk zelf heeft namelijk maar een hoogte van 3.3mm en heeft zowel een COSC-certificering als het Poinçon de Genève. De 40mm witgouden kast is uiteraard gemaakt van ethisch verkregen goud. Gelimiteerd tot 50 stuks.

Prijs: ca. €110.000