Als architecten hun eigen vakantiehuis ontwerpen

Architectenbureau Gluck+ heeft een modern eco-vriendelijk huis ontworpen in New York, en het is totaal iets anders dan je zou verwachten. Geen extreem hoog penthouse in hartje Manhatten of een chique pand in de hippe East Village, maar een tower house midden in de natuur.

Het ‘torenhuis’ van Gluck+ is ontworpen met het idee van een observatorium in gedachten en biedt een ononderbroken uitzicht over de omliggende bosrijke omgeving. De structurele kern van het gebouw een glazen toren van vier verdiepingen met een felgele trap die alle niveaus met elkaar verbindt.

Het meesterwerk buiten de metropool bestaat uit gestapelde kamers, met op de bovenste verdieping de grote leefruimte. Deze bovenste etage ‘zweeft’ op ongeveer tien meter hoogte boven de grond. Een kruising tussen een moderne skyscraper en een boomhut.

Eenmaal op de bovenste verdieping zit je tussen de boomtoppen en kijk je uit over de natuur. Door het gebruik van grote ramen heb je een geweldige panorama-view en ontzettend veel licht. Het trappenhuis bevindt zich in de opgestapelde kamers en heeft reusachtige ramen ramen. Daarboven vind je een dakterras.

Daarnaast biedt het trappenhuis toegang tot elke kamer die het huis telt en wordt het opgewarmd door het zonlicht. Deze lucht stijgt vervolgens op, waardoor de rest van het huis ook wordt verwarmd. Erg slim. Wanneer het huis niet in gebruik is, wordt slechts iets meer dan één vijfde van de woning daadwerkelijk verwarmd. Door de functie van het gebouw terug te brengen tot slechts een geconcentreerd gedeelte, wordt de energieconumptie met 49 procent verlaagd. Een one-of-a-kind en een perfect buitenhuis om elk weekend in wakker te worden…

Beeld: Gluck+ (Paul Warchol)