Trainen met spierpijn: goed idee of niet?

Moet je spierpijn negeren en gewoon gaan trainen? Of is het verstandiger om volledig te herstellen? Het antwoord is helaas niet eenduidig.

Onderhoud
Wat een baas is pindakaas
Door Redactie
Onderhoud
Waar komt dit merk ineens vandaan?
Door Arno Kantelberg

Krachttraining en spierpijn zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden. Vooral beginners kunnen veel spierpijn ervaren die dagenlang aanblijft. Hinderlijk, want je wil je kersverse motivatie wel blijven verzilveren in de gym.

Moet je de spierpijn dan maar negeren en gewoon gaan? Of is het verstandiger om nog even te wachten? Het antwoord is helaas niet eenduidig en verschilt per situatie.

Om te achterhalen wat voor jouw situatie geldt, is het goed om eerst te begrijpen wat spierpijn is. De pijn in je spieren wordt veroorzaakt door micro-scheurtjes in de spiervezels die voornamelijk ontstaan op momenten dat de spier onder spanning verlengd wordt. Denk bijvoorbeeld aan het moment dat je een halter naar beneden laat zakken tijdens het uitvoeren van een bicep curl. Tijdens het herstel ontstaan er lokale ontstekingen in de spieren, wat de pijn veroorzaakt die wij herkennen als spierpijn.

Wel of niet trainen

Of je wel of niet moet gaan trainen hangt allereerst af van de locatie van de pijn. Voel je pijn in de spier, dan is er niet veel aan de hand. Voel je pijn in je gewrichten, wees dan een stuk voorzichtiger. Wanneer je bij lichte bewegingen al pijn ervaart in de gewrichten, ga dan absoluut niet trainen en bezoek een arts of fysiotherapeut.

Een andere reden om niet te gaan trainen is wanneer de spierpijn dusdanig heftig is, dat het zeer uitdagend wordt om de oefeningen met een veilige vorm uit te voeren. Wanneer je een oefening slecht uitvoert, is de kans op korte of langdurige blessures groot en ben je verder van huis. Kies eieren voor je geld en wacht tot de spierpijn op een acceptabel niveau is.

Groen licht? Train!

Wanneer bovenstaande situaties niet voor jou opgaan, is er geen reden om niet naar de sportschool te gaan. Ja, die spierpijn voelt ongemakkelijk. Is het ook gevaarlijk? Of beperkt het je resultaten? Nee, dat niet. Onderzoek wijst uit dat trainen met spierpijn geen invloed heeft op het herstelproces, geen schade aan de spieren aanbrengt en geen extra spierpijn veroorzaakt op de plekken waar je al spierpijn ervaarde. Ook je resultaten en uitvoering hoeven niet te lijden wanneer de spierpijn op een acceptabel niveau is.

Voelt het niet goed om spieren te trainen die pijn doen? Kies er dan voor om de spieren aan te pakken die niet pijn doen. Zo blijf je wel in beweging terwijl de verschillende spiergroepen voldoende rust krijgen om volledig te herstellen.

Onderhoud
Wat een baas is pindakaas
Door Redactie
Onderhoud
Waar komt dit merk ineens vandaan?
Door Arno Kantelberg