Transformeer je gamingconsole tot design stuk

Dit houten arcadekastconcept is ontworpen door het Italiaanse Jodinskylab in retrostijl, die nostalgisch design combineert met minimalisme. Het doet denken aan klassieke kasten als Space Invaders en Outrun, maar dan met een ontwerp dat niet misstaat in je weloverwogen interieur.

Jodinskylab maakte een gestroomlijnde, futuristische kijk op de ouderwetse arcade-kast vanaf de voorzijde, maar onthult nog meer aspecten van minimalistisch design als je verder kijkt.

In de afgelopen jaren is er een enorme verschuiving geweest in de nostalgie voor retro-games: gigantische kasten die Frogger, Pac-Man of Donkey Kong kunnen spelen. En ondanks dat we toegang hebben tot al deze games op onze computers en smartphones, blijft de emotionele band sterk om zoiets met een joystick te spelen.

Hoewel in dit moderne tijdperk de ouderwetse kastsystemen blijven evolueren – tot waar er nu eenheden zijn die zijn uitgerust met moeiteloos honderden verschillende spellen – zijn de boxy-kasten nog steeds niet veel veranderd en nemen ze ongeveer net zoveel ruimte in beslag als ze in de 80’s deden.

JodinskyLab, geleid door Jody Del Bianco, is een ontwerpstudio die bekend staat om het nemen van nostalgische apparaten en ze te transformeren voor een nieuw tijdperk. Nu hebben ze het principe genomen van een alledaagse arcadekast, die ook als een aardig meubelstuk kan worden gebruikt. De kast is geschikt voor twee spelers, is bijna twee meter hoog, maar neemt toch een kleinere voetafdruk in beslag dan z’n oudere broers.

Het is gemaakt van meerlagig berkenhout met een dikte van 30mm, heeft een 24-inch LCD-scherm en maakt gebruik van RetroPie-software die games van meer dan 60 verschillende consoles kan emuleren, zowel nieuwe als retro.

Het apparaat is ontworpen met het idee om ook afzonderlijke (recente) consoles te installeren, zodat het kan dienen als een volledig functionerende videogame-eenheid. Check hun site voor meer info.