Transformeer je smartphone in een platenspeler

Natuurlijk is het gemakkelijker om te luisteren naar je favoriete muziek via de streamingplatforms, zoals Spotify of Apple Music. Maar waarom niet wat nostalgie terugbrengen? Yamaha Design Lab doet het met de TurnT.

In feit maakt het concept (ja, voorlopig nog) je smartphone geschikt om een vinylplaat af te spelen. Niet letterlijk, maar zo ongeveer dan. Een perfecte mix voor zowel hipsters als boomers. Want ondanks de universele populariteit van muziekstreaming is de verkoop van cassettebandjes, vinylplaten en cd’s de afgelopen tien jaar alleen maar toegenomen.

Gemak, draagbaarheid en variatie zijn allemaal van cruciaal belang, maar zijn duidelijk niet het hele plaatje als het gaat om de manier waarop we naar muziek willen luisteren. Als gevolg hiervan heeft het Yamaha Design Lab zijn Stepping Out of the Slate-conceptserie aangekondigd. Een aantal digitale apparaten die proberen om een analoge muzikale ervaring na te bootsen via smartphone-apps.

Scratchen

Het meest opvallende stuk is de TurnT, een platenspeler die het scherm van je smartphone als draaitafel gebruikt. Je kiest gewoon de plaat waarnaar je wilt luisteren en plaatst de stylus op het scherm, terwijl je de virtuele LP ziet draaien. Het fungeert als een echte platenspeler, omdat je de stylus kunt bewegen om het nummer op de schijf te veranderen.

Het is nog niet duidelijk of ze bij Yamaha zo ver gaan dat het album virtueel krast en overslaat. De Turn T dwingt je in ieder geval om bewuster met muziek om te gaan.

Percussiebots

Eén van de andere concepten is de Winder, die je telefoon in een muziekdoos verandert terwijl je de toets opwindt en loslaat om een ​​specifiek nummer af te spelen. De MusicLight is een kaars die muziek speelt wanneer de vlam wordt aangestoken, waardoor een warme sfeer ontstaat voor een diner of bij het haardvuur. Ten slotte is de RhythmBot een set van vier mini-percussierobots die het tempo voelen van de muziek die je live of op je telefoon speelt, en deze begeleiden met individuele beats.

Het is op dit moment onduidelijk of Yamaha één van deze concepten in productie zal nemen, maar alle vier de apparaten zijn gemaakt als werkende prototypes. Fingers crossed