Afvallen of spiermassa? Transformeer je lichaam in 5 eenvoudige stappen

Wie een eerste stap in de sportschool zet of een dieetboek openslaat, heeft vrijwel altijd een esthetisch doel. Afvallen, meer spiermassa kweken.

Een minder vetje hier, iets meer lijntjes daar: het esthetische deel hoeft niet de enige reden te zijn om een leefstijlverandering te maken, maar het is 9 van de 10 keer de vonk die de motivatiemotor aanschiet.

Simpelweg een abonnement op de gym nemen of een nieuw dieetboek aanschaffen, gaat het verschil niet maken. Dat zijn de tools waarmee je gaat werken, maar maken niet dat het ook gaat lukken. Met de onderstaande vijf stappen gaat het je wél lukken om het lichaam te krijgen waar je naar verlangt.

Stap 1: Wat is je veranderingsbereidheid?

De vraag die jij jezelf allereerst wil stellen is simpel: hoe graag wil je veranderen? Afvallen gaat niet vanzelf, spiermassa kweken al helemaal niet. Je zult er voor moeten werken en dingen voor moeten laten. Ben je daartoe écht bereid? Om het antwoord te krijgen, kun je jezelf de volgende vragen stellen:

  • Wat zijn de nadelen van je huidige situatie? Waar wil je vanaf?
  • Wat zijn de voordelen van de nieuwe situatie? Wat wil je graag krijgen?
  • Wie zou je hierbij kunnen helpen?

De eerste twee vragen zetten je interne motivatie op scherp, het antwoord op de laatste vraag is je externe motivator. Een partner bijvoorbeeld, die je steunt wanneer je het moeilijk hebt of zelf ook meebeweegt met jouw doelen door bijvoorbeeld hetzelfde dieet te volgen. De juiste omgeving (partner, familie, vrienden, werk) is een van de meest doorslaggevende factoren in het behalen van succes.

Stap 2: Actie ondernemen

Nike heeft deze wereldberoemde slogan niet voor niks gekozen: just do it. Echt, de enige manier om je doelen te bereiken is door het te gaan doen. Of zoals een wijs man waarvan we de naam niet meer weten ooit zei: ‘Het juiste moment om een boom te planten was tien jaar geleden. Als je toen geen boom hebt geplant, is nu het juiste moment om een boom te planten.’

Het juiste moment dient zich zelden aan. Een verlangen is er vaak wel. Voel je een sprankeltje verlangen? Ga dan direct aan de slag. Actie zorgt voor motivatie, motivatie zorgt voor meer actie. Meer wijsheid dan dit is er niet. Just. Do. It.

Afvallen doe je zo

Stap 3: Creëer helpende gewoontes

We schreven het al eerder: motivatie droogt op. Motivatie zorgt voor een kickstart en af en toe een doorstart, meer niet. Routines en gewoontes zorgen daarentegen voor succes. Waarom? Omdat het brein verzot is op gemak. Het wil zo min mogelijk keuzestress ervaren en het liefst elke dag hetzelfde doen. Als jij elke week dezelfde gewoonte inbouwt om te gaan sporten, zal het je steeds minder moeite kosten. Het is onderdeel van wie jij bent en doet, dus je doet het gewoon. Elke keer weer. Net als tandenpoetsen. Hoe je helpende routines creëert, lees je in dit artikel.

Stap 4: Elimineer wilskracht

Mensen die succesvol zijn, worden vaak geprezen om hun wilskracht. Niks is minder waar: succesvolle mensen hebben simpelweg helpende gewoontes gecreëerd, doen wat ze graag willen (bereiken) én elimineren zo veel mogelijk verleidingen.

Als jij wil afvallen, is het niet slim om chips in huis te halen. Als je niet wil drinken tijdens een etentje, is het zinvol om vooraf met jezelf, en eventueel met je tafelgasten, af te spreken dat je niet drinkt. Zodra de verleiding daar is, is de mogelijkheid er niet en zul je niet overstag gaan. Lees hier meer over de de belangrijkste handvatten bij het afvallen.

Afvallen? Spiermassa kweken? Transformeer je lichaam in 5 eenvoudige stappen

Stap 5: Leer om te falen

We kunnen het je nu al op een bierviltje geven: het afvallen gaat een keer stagneren. Je gaat een keer naar ongezond eten grijpen. Spiermassa kweken? Trek er maar een jaartje of meer voor uit. Wat doet dat voor je motivatie? Je gaat jezelf een keer afvragen waarvoor je het allemaal doet. Je gaat een plateau bereiken waardoor het maar niet lukt om sterker te worden. Je gaat een keer een training overslaan.

Die momenten, de momenten waarop het écht uitdagend wordt, maken het verschil. Jouw succes in het transformatieproces hangt af van je vaardigheidsniveau in het falen. Een groeimindset helpt meer dan een fixed mindset (doe hier een test om te kijken welke mindset jouw voorkeur heeft), maar voor iedereen geldt: leer van je fouten, accepteer je fouten en ga daarna gewoon weer door waar je gebleven was.

En onthoud: je moet het zelf doen, maar niet alleen. Durf hulp te vragen! Ego is de vijand, leergierigheid is je beste vriend.