De mooiste winterse treinreizen ter wereld

Een treinreis kan romantisch zijn, mits je het beeld van een NS-trein loslaat. Wordt het deze winter Canada, de Alpen, Ierland of Noorwegen?

Een treinreis kan romantisch zijn, mits je het beeld van een NS-trein loslaat. Zonder de stinkende wc’s, permanente patatlucht en ellenlange vertragingen heeft zo’n treinreis toch iets moois. Denk aan de romantiek van een oud treinstation, een conducteur die zijn fluitje blaast en jij die vol nieuwsgierigheid en opwinding je nestelt in je comfortabele treinstoel. Drankje erbij en genieten maar van deze winterse treinreizen.

Rocky Mountaineer in Canada

Er is geen betere manier om alle winterse schoonheid van Canada in je op te nemen dan met de Rocky Mountaineer. De Goldleaf-trein zorgt ervoor dat je in stijl van locatie naar locatie gaat, dankzij het interieur dat is ontworpen door de prestigieuze Morelli Designers. Je neemt plaats in leren stoelen en aan walnoothouten tafels, om zo comfortabel mogelijk het uitzicht te kunnen bekijken.

De tweedaagse ‘Journey to the Clouds’ brengt je van British Columbia naar Alberta via Vancouver, Banff, Lake Louise en Jasper en langs de besneeuwde Mount Robson (het hoogste punt van de Canadese Rockies) en de Yellowhead-pass.

The Flåm Railway in Noorwegen

Last van hoogtevrees? Dan kan je deze treinreis beter overslaan. De reis tussen Myrdal en Flåm in Noorwegen is ’s werelds steilste spoorweg. En alhoewel hij maar twee uur duurt, zie je met de Flåm-spoorlijn een panoramisch uitzicht op enkele van de mooiste natuurverschijnselen van Noorwegen. Fjorden maken plaats voor watervallen, met uitzichten van verblindende witte winterlandschappen. Wellicht spot je zelfs de kerstman!

Belmond Grand Hibernian in Ierland

Ierland heeft geen sneeuwgarantie, maar daar neem je deze reis waarschijnlijk niet voor. Meer voor de whisky die je tijdens de treinreis geserveerd krijgt, bijvoorbeeld. Sneeuw of geen sneeuw, het Ierse landschap ziet er in elk klimaat prachtig uit. Inderdaad, ook wanneer het regent. De Grand Hibernian trein rijdt van Dublin naar Cork, met stops bij de Jameson-distilleerderij en in Blarney Castle, een dag in Ashford Castle en een cruise in Killarney National Park.

Chamonix Montenvers Railway in de Franse Alpen

De trein is net zo rood en glimmend als een zuurstok en samen met een besneeuwde omgeving met dennenbomen alom, komt de kerstvibe je zonder twijfel tegemoet. Deze wintervakantie vier je in de Alpen met de Montenvers treinrit, waarbij je langs de mooiste plekjes in van de Franse Alpen reist. En dat zijn er nogal wat, bijvoorbeeld Mer de Glace, de grootste gletsjer van Frankrijk. Natuurlijk hoort bij zo’n winterse reis een diner in het Restaurant du Refuge du Montenvers bij de Mont Blanc, waar je kan fonduen en waar de vin chaud (ofwel glühwein, op z’n minder chique-klinkende Duits) op je wacht, voordat je de berg weer afdaalt.