10 Dingen die je nog niet wist over Ikea

Het is vrijdagavond en het kan zomaar zijn dat je besluit om naar de Ikea te gaan vandaag. Dat extra tafeltje of die leeslamp moet toch een keer worden gehaald.

Ikea tijdens het weekend is één van de grootste fouten die je kunt maken, al is de zondagmiddag misschien nog dodelijker voor je geduld. Toch is het wereldwijde succes van het bedrijf moeilijk te negeren. Van de bizar hoge houtconsumptie tot z’n excentrieke oprichter. Dus voordat je uit frustratie straks die Zweedse gehaktballen plundert, zijn hier 11 dingen die je nog niet over het megaconcern wist.

Zijn puissant rijke oprichter is gierig

Oprichter Ingvar Kamprad is één van de rijkste mensen ter wereld. Zijn vermogen wordt geschat op zo’n 43 miljard euro. Toch blijft hij simpel leven. Hij leeft in een bescheiden huis in Zweden – of het vol staat met Ikea-meubelen weten we niet -, vliegt enkel Economy als hij nieuwe winkels bezoekt, slaapt in goedkope hotels en er gaat zelfs het verhaal dat hij minibar flesjes vervangt door goedkopere die hij ter plekke koopt. Minpunt is dat Kamprad lid is geweest van de Zweedse Nazi-beweging. Hij noemt het ‘de grootste fout in zijn leven’ en doneerde ruim 1,2 miljard euro aan het goede doel.

Ikea is geen woord, maar een acroniem

Bedacht door Kamprad. Het staat voor de letters van zijn voornaam Ingvar Kamprad, Elmtaryd (de boerderij waar hij opgroeide) en Agunnaryd (zijn geboorteplaats).

Ze zijn de op drie na grootste houtconsument ter wereld

Net achter de Amerikaanse doe-het-zelf zaken Home Depot en Lowe’s. Ikea gebruikt per jaar ongeveer 1 procent van al het beschikbare hout op deze planeet. Praxis en Gamma komen niet eens in het lijstje voor.

Er zit een gedachte achter die rare productnamen

Er zit dus een gedachte achter de gekke namen. Bedden hebben een Noorse plaatsnaam, banken zijn vernoemd naar Zweedse plaatsen, keukentafels zijn interessante Finse geografische plekken, stoelen hebben een mannenvoornaam en glazen hebben een voorzetsel als naam. Je moet er maar op komen.

In China zit niet hun grootste winkel

Zou je denken, toch? Nee, de bijna 56.000 vierkante meter grote winkel staat in Zweden. En dat moet natuurlijk ook wel als Zweeds bedrijf. China heeft de op vier na grootste vestiging.

LONDON, UNITED KINGDOM – 2022/08/27: An exterior view of the Ikea store in Tottenham. (Photo by Dinendra Haria/SOPA Images/LightRocket via Getty Images)

Er is een donker verleden

In 2012 gaf het bedrijf toe dat ze wisten dat er gedwongen arbeid voorkwam bij sommige productieprocessen in de 70’s en 80’s. Zo maakten Oost-Duitse gevangenen de handzame meubelkits. Er kwam excuses van de top en ze hebben sindsdien een strenge controle op partnerfaciliteiten.

Er bestaan complete Ikea-huizen

Hoewel ze bekend staan om hun bouwpakketten – de eerste stamt uit 1956 – verkoopt Ikea nu ook complete huizen. Ze zijn heel hoekig en maar beschikbaar in een paar Europese landen waaronder Engeland. Een voordeel: alles is al in elkaar gezet, dus je houdt nooit een schroefje over!

De verkoop van voedsel is gigantisch

De jaarlijkse verkoop van hun etenswaren ligt bijna op 1,5 miljard euro. De bekende gehaktballen vertegenwoordigen daarvan een groot deel. Elk jaar gaan er 150 miljoen ballen in de monden van hongerige klanten. Dat is grofweg 4,2 miljoen kilo aan vlees.

Hun bedden zijn vruchtbaar

Onderzoek heeft uitgewezen dat één op de tien Europeanen is verwekt in een Ikea-bed.

Wereldheerschappij is nabij

Nog wat cijfers om mee af te sluiten. Ikea heeft winkels in 41 landen, hebben 120.000 mensen in dienst en worden jaarlijks bezocht door 522 miljoen mensen. Dat is 1 op de 14 mensen van deze planeet.