Wist je dit over je tandenborstel?

Je gebruikt ‘m minimaal twee keer per dag. Maar deze drie zaken over je tandenborstel zijn nieuw voor je.

Het is zo’n alledaags voorwerp dat we er gedachteloos naar grijpen. Maar ook de tandenborstel heeft zo z’n gebruiksaanwijzing.

Kraak de kleurcode

Tandenborstels hebben verschillende kleuren borstelharen. Dat is echt niet om ‘m er vrolijker uit te laten zien. De gekleurde borstelharen geven namelijk aan hoeveel tandpasta je moet gebruiken. Vooral bij tandenborstels die een gekleurde cirkel hebben, is dit heel duidelijk.

Op de verpakking kun je zien waar de kleur voor staat. Dus niet meer meteen in de prullenbak werpen maar even bestuderen. Zo gebruik je nooit meer te veel of te weinig tandpasta. Mits je je eraan gaat houden uiteraard. Meer tips vind je hier.

Grondig schoon

Even onder de kraan houden na het poetsen, is niet genoeg om je borstel helemaal schoon te krijgen. Met heet water afspoelen is al een stuk effectiever dan met koud water. Daarnaast kun je je tandenborstel in de vaatwasser mee laten wassen. Na afloop van je tandenborstel wassen goed laten drogen. Dit geldt ook voor de opzetstukken van elektrische tandenborstels.

Vervang tijdig

Poets je twee keer per dag je tanden – wat we, net als je tandarts, echt hopen –  dan dien je na een week of tien je tandenborstel te vervangen. Dat betekent dat je 140 keer je tanden kunt poetsen voor je een nieuwe tandenborstel dient aan te schaffen. Je merkt het omdat de borstelharen schuin gaan staan.

Na die tien weken is je tandenborstel veel minder effectief. Niet alleen wat betreft het verwijderen van etensresten, maar ook in het elimineren van tandplak. Dit geldt ook voor de opzetborstels van je elektrische tandenborstel.

Bovendien bevat je tandenborstel na die 2, 5 maand zo’n zeven miljoen bacteriën (!). Niet bepaald iets dat je graag in je mond steekt, dus.

Hier vind je informatie over een wel heel bijzondere tandenborstel.

Binnenkort op modmod.nl meer over de tandenborstel.