Onvervalste true crime-tip: The Jinx Part Two

Deze bloedstollende docu kreeg onlangs een vervolg en laat je wederom op het puntje van je stoel zitten.

Entertainment
1990: Dutch writer and artist Jan Cremer and friend (Photo by BSR Agency/Gentle Look via Getty Images)
Nooit meer de flipstand
Door Arno Kantelberg
Entertainment
De meest bijzondere samples in de muziek – Deel 1...
Door Redactie

Wellicht heb je ooit weleens van Robert ‘Bob’ Durst en The Jinx gehoord. Echter, de oorspronkelijk documentaire – die voluit The Jinx: The Life and Deaths of Robert Durst heet – ging al in 2015 in première. Grote kans dus dat vele mensen dit pareltje over het hoofd hebben gezien of zijn vergeten. Wat helemaal te gek is, is dat er door allerlei nieuwe ontwikkelingen een tweede deel van de docu online staat. Deze nieuwe afleveringen werden pas eind april uitgezonden en de laatste was onlangs – 26 mei om precies te zijn – te zien.

Maar first things first: we beginnen logischerwijs bij deel één. Deze zesdelige documentaire is te zien op HBO Max, de streamingdienst die ons eerder al dit soort pareltjes voorschotelde. De docu toont het zeven jaar durende onderzoek naar een serie van onopgeloste misdaden en de man die ervan verdacht werd de dader te zijn: Robert Durst. Deze oudste zoon van de beroemde New Yorkse vastgoedmiljardairs-familie Durst is het zwarte schaap. Om hem heen gebeuren de gekste dingen en al snel blijkt dat hij een sociopatische, licht ontvlambare en constant liegende charlatan is.

Wat is er bijvoorbeeld gebeurd met zijn vrouw? Kathie Durst verdween namelijk in 1982 plotseling van de aardbodem. Niemand heeft ooit nog wat van haar vernomen, de familie Durst keek de andere kant op en Robert trouwde – terwijl zijn vrouw officieel nog steeds vermist was – doodleuk met een andere vrouw. En ook speelde Bob en een zeer dubieuze rol in de dood van zijn buurman én beste vriendin. Kortom: het zaakje Durst riekt aan alle kanten.

Regisseur Andrew Jarecki (links) en Robert Durst

De maker van de docu, regisseur Andrew Jarecki, neemt in de zes afleveringen de tijd om alles haarfijn uit te leggen. Dat neemt wat tijd in beslag en er is weinig actie, maar toch zit je op het puntje van je stoel. We verklappen niks, maar naarmate we dichter naar de laatste aflevering kruipen, krijg je een ongelooflijk onbehaaglijk gevoel over Durst. We verklappen (uiteraard!) niks.

Extra tof is dat Jarecki doorging met het ontrafelen van het mysterie Robert Durst ­– en de andere doodenge familieleden, plus zeer bijzondere karakters – en dat levert de spannende opvolger The Jinx – Part Two op. De draad wordt na de opzienbarende onthullingen uit de eerste zes afleveringen opgepakt.

Als kijker zit je continu met de vraag: hóe dom of ijdel moet Durst zijn om mee te werken aan een documentaire over drie moordzaken waarin hij(!!!) de hoofdverdachte is? Welke moordenaar zou dat ooit in zijn hoofd halen? En dat is een vraag die de in januari 2022 overleden Durst de rest van zijn leven zou achtervolgen. Heb je The Jinx nog niet gezien, dan heb je liefst twaalf afleveringen van true crime van de bovenste plank.

Entertainment
1990: Dutch writer and artist Jan Cremer and friend (Photo by BSR Agency/Gentle Look via Getty Images)
Nooit meer de flipstand
Door Arno Kantelberg
Entertainment
De meest bijzondere samples in de muziek – Deel 1...
Door Redactie