Maatwerk – de tuners onder de horlogemerken

Heiligschennis voor de purist, ook al is elke speciale editie van deze tuners binnen no-time uitverkocht.

Tunen is normaal en wijd verspreid in de auto-industrie. Huistuners als Mercedes’ AMG en Jaguar/Land Rover’s SVO of merken als Brabus en Zagato. Soms komen ze overeen met het origineel en soms worden ze totaal onherkenbaar. Bij horloges is dit nog een gevoelig onderwerp, maar de laatste jaren wordt het wat meer mainstream en komen er steeds meer ‘tuners’ bij. Maak kennis met deze drie. 

Bamford Watch Department

Intussen een oudgediende, maar nog steeds controversieel. Ze begonnen voornamelijk met nieuwe Rolexen en gaven er hun eigen twist aan, met nieuwe coatings, wijzerplaat-configuraties of complexe graveringen. Ze worden steeds groter, want inmiddels zijn ze zo ongeveer de officiële customizer van Zenith en nemen ze ook zo nu en dan een TAG Heuer onder handen. Zoals de Monaco met een solide koolstofvezel kast, een inktzwarte wijzerplaat met lichtblauwe lichtgevende vensters en minute-track. De huiskleur van Bamford.

Project X Designs

Deze Londense customizer houdt het voornamelijk bij Rolex. Je kiest een nieuwe Rolex uit en samen met de designers ga je aan de gang om ‘m compleet aan je eigen wensen aan te passen. Zo hebben ze ooit voor Roger Moore twee Submariners gemaakt die overeenkwamen met z’n 007-horloge. Of je gaat voor de ‘Pre-Blacked’ edities. Dat is een Rolex, maar dan compleet zwart met een DLC (diamond like carbon) coating die extreem sterk en krasbestendig is. Een ingewikkeld en tijdrovend proces dat Project X in elke kleur kan produceren.

Grieb & Benzinger

Het boutiekmerk Grieb & Benzinger uit Duitsland doet een extra stap. Ze gebruiken (vintage) uurwerken van onder meer IWC, Vacheron Constantin of Patek Philippe als basis om er hun eigen creatie van te maken. Niet iedere horlogefan is er blij mee, want een zeldzaam uurwerk waarvan er wereldwijd maar 200 zijn? Geen probleem, ze nemen ‘m compleet onder handen. Niet dat ze het verpesten, want fan of niet: de geskeletteerde en foutloos afgewerkte uurwerken zien er bijzonder uit. Een stuk unieker dan de 199 anderen in z’n soort.