Kun je kort na elkaar verkouden worden

Ben je net van die vervelende verkoudheid af, komt er weer een nieuwe om de hoek kijken. Of kan dat niet?

temperatuur thermometer

Ja, het is mogelijk om kort na een verkoudheid opnieuw verkouden te worden. Er zijn verschillende redenen waarom dit kan gebeuren:

Virale diversiteit

Er zijn veel verschillende virussen die verkoudheid veroorzaken, zoals rhinovirussen en coronavirussen. Als je een verkoudheid hebt gehad, betekent dit niet dat je immuun bent voor alle verkoudheidsvirussen. Er zijn veel verschillende stammen, en je kunt opnieuw besmet raken met een andere stam.

Gebrek aan immuniteit

Het immuunsysteem bouwt na een infectie weliswaar enige immuniteit op tegen de specifieke stam van het virus waarmee je besmet was, maar deze immuniteit kan tijdelijk en niet volledig zijn. Het is mogelijk dat je immuunsysteem nog niet volledig is hersteld of dat het niet voldoende bescherming biedt tegen andere verkoudheidsvirussen.

Andere infectiebronnen

Verkoudheidsvirussen worden verspreid van persoon tot persoon door druppeltjes in de lucht wanneer een geïnfecteerde persoon hoest, niest of praat. Als je opnieuw wordt blootgesteld aan deze druppeltjes van iemand anders die verkouden is, kun je opnieuw besmet raken.

Hoewel verkoudheden vaak vergelijkbare symptomen hebben, kunnen ze veroorzaakt worden door verschillende virussen. Als je symptomen van verkoudheid ervaart, betekent dit niet noodzakelijk dat je dezelfde infectie opnieuw hebt opgelopen. Het kan ook een nieuwe infectie zijn met een ander verkoudheidsvirus.