Moet je echt twee liter water per dag drinken?

Te weinig vocht is ongezond. Voor je huid, je lijf, voor alles eigenlijk. Maar hoeveel heb je minimaal nodig?

Water is een onmisbaar onderdeel van ons lijf, maar vochtverlies is onvermijdelijk. Want we zweten. En plassen. Zelfs als we ademen verliezen we al vocht. Dat moet natuurlijk aangevuld worden. Wat er uitgaat, moet er ook weer in. Maar is dat twee liter per dag?

Het Voedingscentrum adviseert volwassenen om anderhalf tot twee liter te drinken op een dag. Dat komt overeen met tien kleine glazen of acht wat grotere. Het hoeft niet per se water te zijn. Ook dranken zonder toegevoegde suikers of alcohol dragen bij aan je vochtinname zoals koffie of thee. Helaas geen dranken die alcohol bevatten, daar droog je juist sneller van uit. Hoe dat voor je huid uitpakt lees je hier. Daarnaast krijg je via je voeding bijna een liter voeding binnen…

Op warme zomerdagen zweet je meer, dus heb je meer vocht nodig. En soms krijg je door middel van je voedsel, met name groente en fruit, al voldoende vocht binnen. Die twee liter geldt lang niet altijd en voor iedereen.

De oplossing

Luister naar je lijf. Krijg je dorst, dan moet je drinken – zo simpel is het. Bij medische problemen of als je op leeftijd bent geeft het lichaam vochttekorten niet altijd meer goed aan. Dan kan het wel nuttig zijn om glazen te tellen.

Watermanagement

Wil je afvallen, dan is het vervangen van suikerrijke frisdranken of alcoholische drankjes die veel calorieën bevatten door water zeker effectief. Dat scheelt je een karrenvracht aan calorieën.

Watervergiftiging

Te veel water is ook niet goed voor je – je kunt een heuse watervergiftiging oplopen. Dat is niet alleen ongezond, het kan zelfs dodelijk zijn. Gelukkig is de kans dat je per ongeluk een ernstige watervergiftiging krijgt vrij klein: nieren kunnen op een dag acht tot tien liter vocht verwerken. Dat betekent echter zeker niet dat het verstandig is om zo veel te drinken.